25 elokuuta 2011

Sitruunaa ja yrttejä


Sitruunat ja yrtit antavat ihanaa raikkautta ruokaan ja itselleni ne ovat etenkin sellaista kevätruokaa.  Huhtikuun KevytKokki-lehdessä oli paljon yrttisiä ohjeita ja nämä kolme ovat sieltä. Keveytensä puolesta nämä ovat myös melkoista terveysruokaa ja jälkiruuatkin ovat keveitä ja raikkaita. Yrttipeston ohje oli tosin mielestäni aika alimitoitettu ollakseen neljän hengen annos, joten itse laitoin ihan reilulla kädellä lisää pinjansiemeniä, oliiviöljyä ja sitruunamehua. Pastaakin kun tuli tehtyä kuitenkin se 500g ohjeen 250g sijasta. Sille ohjeelle en siis osaa antaa todellista kalorimäärää, koska lisäsin etenkin öljyä. Mutta vaikka öljy tuokin paljon lisää kaloreita niin se on sitä hyvää rasvaa, jota ei pidä vältellä kalorien pelossa. :)

SITRUUNAINEN YRTTIPESTO

1-3 valkosipulinkynttä
2 dl hienonnettuja yrttejä, esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja ruohosipulia
2 rkl pinjansiemeniä (tai reilusti enemmän)
4 rkl kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä (tätäkin voi laittaa reilummin)
2 rkl sitruunamehua (voi lisätä maun mukaan)
(3 rkl vettä tai kasvislientä)
suolaa, mustapippuria

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja hienonna karkeahkoksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa vettä tai sitruunamehua (tai öljyä). Toinen vaihtoehto on laittaa kaikki paitsi öljy tehosekoittimeen, sekoittaa ja lisätä öljyä nauhana niin kauan, että pesto on rakenteeltaan sopivaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoile pastan kanssa ja ripottele päälle parmesaania.


 SITRUUNA-BASILIKASORBETTI
4 annosta, Yhdessä annoksessa 210 kcal


2 1/2 dl vettä
2 dl sokeria
3 dl sitruunamehua
2 valkuaista
1 rkl juoksevaa hunajaa
3/4 dl hienonnettua basilikaa


Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon sitruunamehu. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää joukkoon hunaja ja nosta pakastimeen tunniksi.


Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto varovasti viilenneeseen sokeriliemeen basilikan kanssa.


Kaada seos suorakaiteen muotoiseen vuokaan (vetoisuus n. 1l) Nosta pakastimeen ja anna jäätyä n. 3 tuntia. Ota vuoka pois pakastimesta, sekoita voimakkaasti ja laita takaisin pakastimeen vähintään 3 tunniksi.


AVOKADO-MARENKISEMIFREDDO
6 annosta, yhdessä annoksessa 220 kcal


3 kananmunaa
1/2 dl tomusokeria
1 1/2 dl kevytvispiä (rasvaa 23%)
1 kypsä avokado
1/2 dl sitruunanmehua
1 (luomu)sitruunan hienoksi raastettu kuori
1 ruukku tuoretta minttua
1 dl murennettuja marenkeja


Erottele munankeltuaiset ja -valkuaiset toisistaan. Vatkaa sähkövatkaimella keltuaiset ja tomusokeri kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa kevytvispi toisessa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaimia ei tarvitse pestä välillä.


Pese ja kuivaa vatkaimet. Vatkaa valkuaiset kulhossa kovaksi vaahdoksi.


Halkaise avokado ja poista kivi. Koverra avokadon malto kulhoon ja soseuta se sitruunamehun kanssa sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Mausta avokado sitruunankuorella ja hienoksi silputulla mintulla.


Yhdistä keltuais-sokerivaahto, vatkattu kevytvispi ja avokadosose. Nostele semifreddomassaan lopuksi valkuaisvaahto ja marenkimuru. Sekoita varovasti, jotta vaahdot säilyttävät kuohkeutensa.


Vuoraa pitkänomainen vuoka (tilavuus n. 1l) muovikelmulla, silikonivuokaa ei tarvitse vuorata. Kaada semifreddoseos vuokaan ja peitä foliolla. Nosta pakastimeen ja anna jäätyä 4-5 tuntia. Semifreddo saa jäädä puolipehmeäksi. Semifreddon voi valmistaa myös etukäteen, mutta jos se ehtii jäätyä kokonaan niin ota se 45-30 min ennen tarjoilua jääkaappiin pehmenemään.


(Tästä ei harmillisesti tullut napattua mitään kuvaa, mutta ihana vihreä ja yllätyksellinen jälkiruoka, jota pitää tehdä toistekkin)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti