09 syyskuuta 2009

Syksyn satoa


Syksy sen kuin etenee ja tämän blogin päivytykset laahaavat hieman perässä, joten tässäkin postauksessa esitellään jo viikkoja vanhoja syksyn herkkuja. Tälle syksylle kävin muutaamaan otteeseen sienimetsässä ja puolukassa, tosin itse harrastan vain hyvin pienimuotoista keräilyä. Ja koska sienituntemukseni on surkeaa niin tyydyin vain keräilemään kuvan karvarouskuja joulun sienisalaattia varten. Mutta lempisieniruokani on sienirisotto, jota voi tehdä milloin mistäkin saatavilla olevista sienistä. Viimeisin tuotos on kaupan kanttarelleista, mutta parasta risottoa syntyy ehdottomasti herkkutateista. Onneksi niitäkin löytyi pari tälle syksylle niin saadaan taas talvella herkkutattirisottoa. Tässä perusrisotto-ohjeeni.


SIENIRISOTTO

n. 200-300 g sieniä (herkkutatteja, kanttarelleja, herkkusieniä...)
2,5 dl risottoriisiä
1 salottisipulia
(1 valkosipulinkynttä)
5-7 dl kasvislientä
3-4 cl kuivaa vermuttia
parmesaaniraastetta maun mukaan
(persiljaa pinnalle)


Paista sieniä pannulla, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut niistä. Kuullota risottoa varten sipuleita oliiviöljyssä hetken aikaa. Lisää joukkoon riisit ja kuullota hetki. Lisää paistetut sienet joukkoon. Lisää lämmintä lientä pikkuhiljaa riisin joukkoon samalla sekoittaen. Lisää lientä, kunnes riisi on lähes kypsää, muttei liian kuivaa. Lisää loppuvaiheessa vermutti (tähän voi käyttää myös valkoviiniä tai jättää alkoholin kokonaan pois) sekä raastettua parmesaania. Koristele risotto persiljasilpulla.



HYYTYVÄ PUOLUKKAHILLO

1,5 l (n. 1 kg) juurikypsyneitä puolukoita

2-3 dl vettä

6 dl (500 g) sokeria

Kaada marjat kattilaan ja lisää vesi, kuumenna seosta hitaasti. Keitä n. 15 minuuttia ja ota kattila pois liedeltä. Sekoita sokeri joukkoon ja hämmennä seosta, kunnes sokeri on täysin sulanut. Kuori vaahto pois ja kaada lämmin hillo huolellisesti puhdistettuihin ja kuumiin purkkeihin. (Itse käytin purkkien puhdistamiseen/kuumentamiseen astianpesukoneen intensive-ohjelmaa.)