31 tammikuuta 2010

Joulun kevyemmät lisukkeet


Vielä muutama tarjoilu joulupöydästä, lähinnä ne kevyemmät lisukkeet tässä. Joulupäivänä kalojen kaverina oli mm. aura-päärynäsalaattia, punajuurisalaattia ja katkarapuja palttoonapeissa. Ohjeita ja ideoita näihin Kaikkien aikojen joulu lehdestä.


AURA-PÄÄRYNÄSALAATTI

erilaisia salaatteja (mm. tammenlehvä, rucola)
125 g Aura-juustoa
2 pientä päärynää
pähkinäsekoitusta
(paahdettuja auringonkukansiemeniä)

kastike:
1 rkl viinietikkaa
(suolaa, sokeria)
2 tl dijon-sinappia
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita kastikeainekset. Pilko päärynät. Sekoita revityt salaatit, päärynät, murusteltu Aura sekä pähkinät (ja siemenet). Sekoita kastike joukkoon.

PUNAJUURISALAATTI

4 hengelle

5-6 punajuurta
suolaa
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl majoneesia tai smetanaa
suolaa ja mustapippuria
1 dl rucolaa
3 rkl paahdettuja pinjan- tai auringonkukansiemeniä

Pese punajuuret ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä ja kuori.
Leikkaa punajuuret ohuiksi viipaleiksi ja aseta viipaleet lomittain lautaselle.
Kuori ja hienonna valkosipuli ja sekoita majoneesin tai smetanan joukkoon. Lusikoi seos punajuurille. Rouhi pinnalle pippuria ja suolaa. Laita päälle salaatti ja siemenet.

KATKARAVUT PALTTOONAPISSA

4 hengelle

1 pieni punasipuli
1/2 prk (100g) tuorejuustoa
2 rkl kermaa
1 dl katkarapuja
2 rkl hienonnettua tilliä
suolaa, sitruunapippuria

palttoonappeja

Kuori ja hienonna sipuli. Notkista juusto kermalla. Lisää juuston joukkoon sipuli ja sulatetut katkaravut. Mausta tahna tillillä, suolalla ja pippurilla. Nosta seos pariksi tunniksi jääkaappiin. Lusikoi seos palttoonappeihin ja tarjoile heti.

Punaiset joulujälkkärit


Joulupöydän jälkkäriksi tein viime jouluna yläkuvan kanelisen karpalokakun. Se oli tällainen vähän "kevyempi" versio, valitettavasti ei ihan yhtä maukas miltä näytti. Pääpiirteittäin siihen tehtiin keksipohja, kanelinen rahka-hunajatäyte ja karpalohyydyke. Ohje oli Hyvä terveys lehdestä.

Toinen joulunajan (ja vielä vähän jälkeenkin ;)) superhelppo ja nopea jälkkäri syntyy puolukoista, pipareista ja kinuskikastikkeesta.



PIPARI-PUOLUKKAHERKKU

yhteen annokseen

n. 1 dl pakaste puolukoita
3-4 ohutta piparia
loraus kuumaa kinuskikastiketta

Laita jälkiruoka-astiaan jäiset puolukat. Murustele päälle piparit. Lämmitä valmista kinuskikastiketta tai tee itse kinuskikastike ja valuta se jäisten marjojen ja piparien päälle. Voilà!





26 tammikuuta 2010

Tulee se joulu ensi vuonnakin ;)

Kasa reseptejä odottaa arkistointia, niin myös ne joulureseptit. Ei ole oikein blogia tullut päiviteltyä, mutta aloitetaampa vaikka niistä jouluresepteistä, tuleehan se joulu ensi vuonnakin. Joulunaikaan tuli lähinnä leivoskeltua, mm. leipiä vanhasta Joulu maalla lehdestä.


JOULULIMPPU

3 limppua

1 dl siirappia
1 dl kaljaa
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl anista
1 tl fenkolia
50 g voita/öljyä
5 dl piimää
50 g hiivaa
2 tl suolaa
8 dl ruisjauhoja
8 dl hiivaleipäjauhoja

voiteluun:
siirappivettä

Kiehauta kalja ja siirappi mausteiden kanssa ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää piimä, hiiva ja jauhot. Alusta taikina (yleiskone suositeltavaa, koska taikinasta tulee iso ja kova!) ja anna kohota kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta kolme limppua ja anna niidenkin kohota kaksinkertaiseksi. Pistele limput haarukalla (voitele siirappivedellä). Paista 190 asteessa tunti. Voitele kypsät limput siirappivedellä.


PÄHKINÄLEIPÄ

2 vuokaleipää

5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
1 dl siirappia
1 dl cashew- tai hasselpähkinöitä
1 dl taatelia tai kuivattuja viikunoita
12 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
1 dl öljyä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää joukkoon mausteet, silputut hedelmät ja karkeaksi rouhitut pähkinät. Lisää jauhot ja rasva. Alusta pehmeä taikina ja kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla leivinalustalla ja leivo kaksi pitkänomaista tai pyöreää leipää. Kohota leipiä noin 20 minuuttia ja paista 175-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.


Jouluna tulee yleensä myös tehtyä pieniä ruokalahjoja. Viime jouluna suklaan sijasta pakettiin päätyi jouluisia keksejä Hyvä terveys lehdestä. Nämä ovat hieman terveellisempiä keksivaihtoehtoja jos käyttää hedelmäsokeria ja täysjyväjauhoja.


APRIKOOSIKEKSIT

20 kpl

3/4 dl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta
3/4 dl hedelmäsokeria tai
n. 2 dl sokeria
4 rkl aprikoosimarmeladia
4 rkl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl piparkakkumaustetta
2 1/2 dl kaurahiutaleita
1 kananmuna

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuumenna rasva kattilassa, lisää nopeasti sekoittaen joukkoon sokeri, marmeladi, jauhot, leivinjauhe, piparkakkumauste ja kaurahiutaleet. Siirrä kattila levyltä, anna hetki jäähtyä ja lisää joukkoon kananmuna voimakkaasti (!) sekoittaen.

Taputtele taikinasta keksejä kahdelle voidellulle leivinpaperilla vuoratulle pellille. Jätä tilaa keksien väliin, sillä ne leviävät. Paista ylätasolla n. 7 minuuttia, kunnes keksit ovat kullanruskeita. Anna jäähtyä. Irrota keksit leivinpaperilta paistinlastan avulla. Keksit jäävät pehmeiksi jäähdyttyäänkin.