23 elokuuta 2009

Rapujuhlat


Elämäni ensimmäiset rapujuhlat pidettiin jo tuossa elokuun alussa ja oli kyllä niin kiva kokemus, että pitää pitää ehdottomasti toistekkin. Mikäs sen mukavampaa kuin taistella saksiniekkojen kanssa lämpimässä ja pimenevässä illassa. Avotakasta löytyi maukas, mutta ei niin perinteinen liemi pakasteravuille. Monissa pakasteravuissahan on jo itsessäänkin aika maukas liemi ja tällöin ne kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa. Tällä ohjeella saadaan kuitenkin ravut pikaisestikkin pöytään suoraan pakkasesta. Ohje on 4 kilolle rapuja, n. 1 kg riittää neljälle ruokailijalle (5-6 rapua/ruokailija).

PAKASTERAPUJEN HERÄTYSLIEMI

N. 4 kilolle rapuja

4 l vettä
1 kokonainen sipuli
5 kokonaista neilikkaa
2 limettiä
3 laakerinlehteä
1 kanelitanko
1 chilipalko
1 rkl kokonaisia mustapippureita

Mittaa vesi kattilaan. Lohko limetit ja sipuli ja laita ne muiden aineiden kanssa veteen. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Upota jäiset ravut kuumaan (ei ihan kiehuvaan) liemeen ja sulata siinä.

Ravut tarjoiltiin paahtoleivän ja tillin kera ja toki asiaankuuluvasti napattiin snapsit välissä. ;)
Jälkiruuaksi tarjoiltiin samaisen Avotakan ohjeen mukainen suklaajuustokakku, joka muistutti mudcakea, jonka sisällä oli mascarpone-täyte. Jätän sen ohjeen postaamatta, koska luulen jatkossakin tykkääväni enemmän pelkästä mudcakesta.


Ja koska rapujuhlissa harvemmin nälkä lähtee pelkillä ravuilla niin tällä kertaa tein alkuun mahan täytteeksi maukkaan halloumi-salaatin kirjasta Makunautintoja kasviksista.

HALLOUMI-COUSCOUS-SALAATTI

4 annosta

kastike:
1/2 sitruunan raastettu kuori, tilkka mehua
1 tl punaista chiliä hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl makeaa chilikastiketta
suolaa, mustapippuria

salaatti:
5 dl kasvislientä
2 rkl oliiviöljyä
4 dl couscousia
1/2 punasipulia
2 appelsiinia
1 verigreippi
2 avokadoa
1 dl tuoreyrttejä esim. persiljaa
3 rkl cashewpähkinöitä

400 g halloumia

lisäksi:
kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia

Aloita kastikkeesta. Pese ja kuori sitruuna ja purista mehu. Hienonna chili ja murskaa valkosipuli. Yhdistä kastikeainekset ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kiehauta kasvisliemi ja öljy, sekoita couscous joukkoon ja hauduta kannen alla kymmenisen minuuttia. Hämmennä ja anna jäähtyä.

Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi. Paloittele appelsiinit ja greippi ja kuutioi avokadon malto. Yhdistä sipulit ja hedelmät couscousin kanssa kulhossa. Hienonna yriti ja sekoita yrtit sekä pähkinät salaatin joukkoon.

Paista viipaloitu halloumi öljyssä ja nostele kulhoon päällimmäiseksi. Valele salaatin pinnalle kastiketta. Tarjoa jogurtin kanssa.

18 elokuuta 2009

Grillattuja jättikatkarapuja ja basilikarisottoa


Lainassa olleesta kirjasta Passione löytyi uusi risottotuttavuus ja risottojen suurena ystävänä tätä täytyi heti kokeilla. Kirjan ohje tosin oli mielestäni vaikeaselkoinen ja jotenkin hassua, että kaikki perusohjeet (esim. kastikkeet) on tehty hirvittävän suurille määrille, mutta sitten itse ruokaan niitä ei tarvitse kuin ihan vähän. Joten ohjetta on hieman sovellettu oman maun mukaan.

8 kuorittua jättikatkarapua

risottopohja:
2,5 dl risottoriisiä
1 salottisipulia
1 valkosipulinkynttä
5-7 dl kasvis- tai kalalientä
parmesaaniraastetta maun mukaan
1 rkl voita

basilikatahna:
1 puntti basilikaa
1 dl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria

valkosipuliöljy:
valkosipulia
rypsiöljyä

Pane ravut pieneen astiaan ja lorauta päälle valkosipulilla maustettua öljyä ja anna maustua 1-2 tuntia (tai nopean kokin versio; osta valmiiksi valkosipulimarinoituja ravunpyrstöjä kaupasta).

Kuullota risottoa varten sipuleita oliiviöljyssä hetken aikaa.
Lisää joukkoon riisit ja kuullota hetki. Lisää lämmintä lientä pikkuhiljaa riisin joukkoon samalla sekoittaen. Lisää lientä, kunnes riisi on lähes kypsää, muttei liian kuivaa. Lisää lopuksi nokare voita ja raastettua parmesaania.

Basilikatahnaa varten ryöppää basilika nopeasti kiehuvassa vedessä. Sekoita basilika, öljy ja mausteet tehosekoittimessa. Ohjeen mukaan basilikatahnaa lisätään risottoon 1 rkl, itselläni taisi vahingossa hujahtaa koko tahna. ;)

Työnnä ravut halutessasi vartaisiin ja grillaa tai paista kuumalla pannulla ravut nopeasti. Tarjoa ravut risoton kanssa.