23 elokuuta 2009

Rapujuhlat


Elämäni ensimmäiset rapujuhlat pidettiin jo tuossa elokuun alussa ja oli kyllä niin kiva kokemus, että pitää pitää ehdottomasti toistekkin. Mikäs sen mukavampaa kuin taistella saksiniekkojen kanssa lämpimässä ja pimenevässä illassa. Avotakasta löytyi maukas, mutta ei niin perinteinen liemi pakasteravuille. Monissa pakasteravuissahan on jo itsessäänkin aika maukas liemi ja tällöin ne kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa. Tällä ohjeella saadaan kuitenkin ravut pikaisestikkin pöytään suoraan pakkasesta. Ohje on 4 kilolle rapuja, n. 1 kg riittää neljälle ruokailijalle (5-6 rapua/ruokailija).

PAKASTERAPUJEN HERÄTYSLIEMI

N. 4 kilolle rapuja

4 l vettä
1 kokonainen sipuli
5 kokonaista neilikkaa
2 limettiä
3 laakerinlehteä
1 kanelitanko
1 chilipalko
1 rkl kokonaisia mustapippureita

Mittaa vesi kattilaan. Lohko limetit ja sipuli ja laita ne muiden aineiden kanssa veteen. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Upota jäiset ravut kuumaan (ei ihan kiehuvaan) liemeen ja sulata siinä.

Ravut tarjoiltiin paahtoleivän ja tillin kera ja toki asiaankuuluvasti napattiin snapsit välissä. ;)
Jälkiruuaksi tarjoiltiin samaisen Avotakan ohjeen mukainen suklaajuustokakku, joka muistutti mudcakea, jonka sisällä oli mascarpone-täyte. Jätän sen ohjeen postaamatta, koska luulen jatkossakin tykkääväni enemmän pelkästä mudcakesta.


Ja koska rapujuhlissa harvemmin nälkä lähtee pelkillä ravuilla niin tällä kertaa tein alkuun mahan täytteeksi maukkaan halloumi-salaatin kirjasta Makunautintoja kasviksista.

HALLOUMI-COUSCOUS-SALAATTI

4 annosta

kastike:
1/2 sitruunan raastettu kuori, tilkka mehua
1 tl punaista chiliä hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl makeaa chilikastiketta
suolaa, mustapippuria

salaatti:
5 dl kasvislientä
2 rkl oliiviöljyä
4 dl couscousia
1/2 punasipulia
2 appelsiinia
1 verigreippi
2 avokadoa
1 dl tuoreyrttejä esim. persiljaa
3 rkl cashewpähkinöitä

400 g halloumia

lisäksi:
kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia

Aloita kastikkeesta. Pese ja kuori sitruuna ja purista mehu. Hienonna chili ja murskaa valkosipuli. Yhdistä kastikeainekset ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kiehauta kasvisliemi ja öljy, sekoita couscous joukkoon ja hauduta kannen alla kymmenisen minuuttia. Hämmennä ja anna jäähtyä.

Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi. Paloittele appelsiinit ja greippi ja kuutioi avokadon malto. Yhdistä sipulit ja hedelmät couscousin kanssa kulhossa. Hienonna yriti ja sekoita yrtit sekä pähkinät salaatin joukkoon.

Paista viipaloitu halloumi öljyssä ja nostele kulhoon päällimmäiseksi. Valele salaatin pinnalle kastiketta. Tarjoa jogurtin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti