30 kesäkuuta 2009

Grillikasviksia ja mansikkasalaattia


Viime päivien helteet ovat olleet mitä parhainta aikaa grillaamiseen ja koska tällä grillillä eivät lihat tirise niin tälläkin kertaa grilliin päätyi mm. kasvisvartaita ja täytettyjä herkkusieniä. Isot herkkusienet täytän yleensä yksinkertaisesti aura-juustolla ja eikun grilliin. Kasvisvartaisiinhan voi iskeä miltei mitä vaan, omat vakkarini ovat munakoiso, kesäkurpitsa, paprika ja kevätsipulit. Marinaadiksi kelpaa mainiosti oliiviöljyn, balsamikon, sitruunamehun, valkosipulin ja yrttien liitto. Tälläkertaa vartaisiin meni myös uusia perunoita, jotka oli jo valmiiksi keitetty ja näille kaikille parmesaanikastike kirjasta Makunautintoja kasviksista.

Parmesaanikastike

1 pieni valkosipulin kynsi
200g maustamatonta tuorejuustoa/ranskankermaa
2 rkl kylmää vettä
2 tl dijoninsinappia
1-2 sardellia tai 1 rkl kapriksia
1 dl vastaraastettua parmesaania
suolaa, pippuria

Kuori ja hienonna valkosipuli. Yhdistä se kulhossa tuorejuuston, veden, sinapin ja sardellien tai kapristen kanssa. Pyöräytä sauvasekoittimella notkeaksi kastikkeeksi. Hämmennä lopuksi joukkoon parmesaani ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile kasvisvartaiden kanssa.


Grilliruuan rinnalle löytyi Koti ja keittiö-lehden nettisivuilta kesäinen mansikkasalaatti. Laitan tähän sen alkuperäisen ohjeen, tosin itse sovelsin sitä hivenen. Koska kaapista ei löytynyt vaaleaa balsamiviinietikkaa eikä edes kaupasta inkiväärisiirappia, tyydyin korvaamaan nämä paksulla siirappimaisella sitruunamaustetulla balsamikolla. Hyvää tuli niinkin. ;)

Feta-mansikkasalaatti

4-6 annosta

1 prk (200 g) fetajuustoa kuutioina
1 l mansikoita
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
2 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
1 rkl inkiväärisiirappia
3 rkl oliiviöljyä
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
1 ruukku rucolaa
ripaus sormisuolaa
rouhittua mustapippuria

Poista mansikoista kannat ja leikkaa marjat 2-4 osaan. Halkaise kirsikkatomaatit.
Sekoita mansikat ja kirsikkatomaatit. Lisää viinietikka, siirappi ja öljy ja anna maustua hetken. Lisää basilikanlehdet ja rucolat sopiviksi suupaloiksi revittyinä, valutetut fetakuutiot ja loput mausteet salaattiin juuri ennen tarjoilua.


20 kesäkuuta 2009

Juhannuksen kokeilut - ei aina niin onnistuneesti

Juhannus aaton kokkailut oli helppoakin helpommat, tosin jälkkärin kanssa onnistui menemään silti metsään. Palataan siihen myöhemmin, koska itse ruokahan oli mitä herkullisin. Vaikkei sää nyt ollutkaan ihan mitä kesäisin niin kesän kunniaksi piti kuitenkin saada uusia pottuja ja graavilohta. Lohen graavaaminen jäi tälläkertaa kalakaupan henkilökunnalle, mutta uusista potuista tehtiin uusi perunasalaattivariaatio. Ohje oli parsa-peruna-fetasalaatti, mutta kuten joka kesä, parsasesonki loppuu aina yhtä yllättäen ja niinpä nytkin parsat jäivät saamatta. Siitä tulikin sitten papu-peruna-fetasalaatti, mutta myös vihreät pavut olisivat varmasti sopineet tähän parsan korvikkeeksi.

Papu-peruna-fetasalaatti

15-20 (uutta) perunaa
1 paketti isoja valkoisia papuja
150g öljymarinoitua fetaa
1 kevätsipuli varsineen
ruukku rucolaa
isoja kapriksia

1 sitruunan kuori
1/2 sitruunan mehu
3/4 dl oliiviöljyä
3 rkl karkeaa Dijon-sinappia
suolaa, pippuria

Keitä perunat kypsiksi ja anna jäähtyä. Tee kastike, sekoita sitruunan kuori, mehu, öljy, sinappi ja mausteet. Alkuperäisohjeen mukaan myös kaprikset murskataan kastikkeeseen, mutta itse tykkään käyttää isoja kapriksia sellaisenaan. Kastikkeesta tulee aika hapokasta, joten myös vähempi sitruuna riittänee. Kuutioi perunat ja hienonna sipuli. Sekoita kulhossa perunat, huuhdellut pavut, sipulit ja feta ja sekoita kastike joukkoon. Anna vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Lisää lopuksi revitty rucola joukkoon.


Alkuruuaksi söimme äitini tekemää iki-ihanaa liperisoppaa, mutta siihen minulla ei ohjetta olekkaan. Mutta sitten siihen ei niin onnistuneeseen ruokalajiin eli jälkiruokaan. Tarkoituksena oli tehdä pastanjauhantaa -blogista bongattu mojito-juustokakku, joka vaikutti erittäin herkulliselta. Kakkuhan oli varsin helppo ja tarkoitus oli tehdä se ensin alkuperäisohjeen ohjeen mukaisesti pieniin laseihin, mutta lasien puutteessa päädyin tekemään sen vuokaan. Ihan kiva, mutta eipä se jähmettynytkään! Kakku on siis edelleen syömättä, odottaa, että se jollain ihmeellä jähmettyisi ja saisi kakun muodon. Koska kakku oli syömäkelvoton, mutta mojiton-himo vain yltyi, piti tyytyä pelkkiin mojitoihin.

Mojito

sokeria
muutama limen siivu
reilusti minttua
jääpaloja
vaaleaa rommia
kivennäisvettä

Tälläerää meni vapaalla kädellä, koska ohjetta ei ollut. Alkuperäisesti tähän kai tulee ruokosokeria, mutta sekin tuli käytettyä jo kakkuun, joten tavallisella sokerilla mentiin. Nuiji sokeri, limesiivut ja minttu lasissa mielellään puunuijalla (tai puukauhan toisella päällä kuten meillä). Lisää rommi (4 cl / puoli desiä, miten sen nyt haluaa), jääpaloja ja kivenäisvettä. Sekoita, että sokeri sulaa ja nauti!


Tervetuloa limenvihreään keittiöön!


Vihreää ja raikasta, kuten lime. Siihen pyritään... ainakin välillä. Kyllä tässä keittiössä osataan raskaastikkin syödä, mutta lihaa ei syötetä kuin koirille. Kala kyllä tehdään toisinaan, mutta pääpaino taitaa olla kasvisruuissa ja helpoissa sellaisissa. Eniten tässä keittiössä syödään helppoa ja hyvää pastaa, joten luultavasti "muutama" pastareseptikin tänne eksyy.

Maailma ei ehkä kaipaa jälleen uutta ruokablogia, mutta itse kaipaan jonkun, johon saan laitettua ylös uusimmat ja myös ne vanhimmat ja mieluisimmat reseptit. Reseptiarkisto kun paistuu ja paisuu pelkäksi kasaksi paperia, josta on aina reseptit hukassa. Saa täällä toki kommentoida myös muut jotka tänne eksyy, tervetuloa!