27 joulukuuta 2010

Joulun makuja


Joulukin pääsi jo vierähtämään ja tänä jouluna ei kovin suuresti ruokiin panostettu, koska kotona oltiin niin vähäsen. Jotakin hyvää ja uutta kuitenkin. Lähdetään liikkeelle siitä perinteisimmästä eli laatikoista. Tänä vuonna kaikki laatikot korvattiin yhdellä, vuohenjuusto-bataattilaatikolla. Ohje on käsittääkseni vanhasta Glorian ruoka ja viini -lehdestä.

BATAATTI-VUOHENJUUSTOLAATIKKO

1 kg bataatteja
200 g vuohenmaitojuustoa (mielellään tanko, esim. Chévrus)
1 dl (vajaa) ruokakermaa
½ dl vaaleaa siirappia
¼ tl chilijauhetta
1 tl suolaa
Mustapippuria myllystä

Kuori ja lohko bataatit. Keitä ne suolalla maustetussa vähässä vedessä kypsiksi n. 20 min riippuen lohkojen koosta

Kaada keitinliemi pois, mutta säästä hiukan soseen ohentamiseen. Soseuta sähkövatkaimella, lisää ruokakerma, siirappi ja mausteet. Murustele juusto sekaan. Ohenna tarvittaessa keitinvedellä.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle korppujauhetta ja pinnalle muutama voinokare. Kypsennä 150 C 1,5 tuntia.



Testiin pääsi myös Pastanjauhajien hyväksi haukkuma punajuuripaistos. Punajuuret ja Aura, ei voi olla huono yhdistelmä ja herkullistahan se olikin. Itse taisin laittaa vielä vähän reilummalla kädellä Auraa ja kapriksia, nam!

PUNAJUURIPAISTOS

6-8 (n. 1 kg) punajuurta
1/2 purjo
1 sipuli
2 dl kermaa
100-200 g aurajuustoa
1/2 sitruunan mehu
1 tl hunajaa
1 rkl kapriksia
mustapippuria, muskottipähkinää (yrttimausteita, jos siltä tuntuu)

Keitä punajuuret (n. 30-40 min), kuori ja viipaloi. Laita viipaleet voideltuun uunivuokaan. Paista sipuli ja purjo öljytilkassa, lisää loput ainekset ja anna muhia hetki. Kaada seos punajuurten päälle ja kypsennä 200-asteessa n. 30 min. (jos näyttää kuivahtavan, niin päälle voi laittaa kannen tai foliota.)
(Kiertoilmauunissa näytti kyllä jäävän päinvastoin aika kosteaksi, mutta vetäytyi mukavasti jäähtyessään).



Jouluaaton herkkuhetkiin päätin kokeilla paljon puhuttua glögikakkua. Tämäkin ohje löytyy mm. Pastanjauhajilta. Itse kakku oli hyvä, vaikka kakku piti tehdä silikonivuokaan irtopohjavuoan kadottua ja vaikka suuri määrä liivatetta meinasi tehdä kepposet, tässä pitää siis olla nopeakätinen. Jatkossa tekisin myös pohjaan pienen muutoksen. Niin hyviä kuin piparit onkin niin 300g piparia on aika paljon. Pohjaan voisi kokeilla laittaa puolet pipareita ja puolet digestivejä.


GLÖGIKAKKU

Pohja:
150 grammaa voita
300 grammaa pipareita 

Täyte:
250 grammaa maustamatonta tuorejuustoa (esim. Mascarpone)
2 desilitraa kermaa
0,5 desilitraa sokeria
2 kananmunaa
0,5 teelusikallista kanelia
0,5 teelusikallista jauhettua neilikkaa
0,5 teelusikallista jauhettua inkivääriä
5 liivatelehteä
1 desilitra glögitiivistettä

Kiille:
2 desilitraa glögitiivistettä
1 desilitra vettä
4 liivatelehteä

Valmista pohja murskaamalla piparit pieniksi murusiksi. Sekoita piparimurut sulatettuun voihin. Painele piparimassa irtopohjavuoan pohjalle, johon olet leikannut leivinpaperista pyöreän päällysteen pohjalle. Laita pohja jääkaappiin.

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon varovasti sekoittaen tuorejuusto. Laita liivatelehdet kylmään veteen noin 5 minuutiksi likoamaan. Kuumenna sitten glögi ja sulata sen sekaan liotetut liivatteet, joista olet puristanut ylimääräiset vedet pois. Kun glögi-liivateseos on jäähtynyt sen verran, että sen voi turvallisesti sekoittaa juustoseokseen, sekoita se sinne ja sekoita mausteet mukaan myös. Vatkaa kerma ja lisää myös se juustoseoksen joukkoon (Kerma kannattanee vatkata jo valmiiksi, jotta liivate ei ehdi ruveta hyydyttämään juustoseosta vatkaamisen aikana).  Kaada massa pohjan päälle kakkuvuokaan ja laita kakku jääkaappiin hyytymään.

Laita kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Laimenna glögitiiviste vedellä ja kuumenna glögi. Purista liivatteista liika vesi pois ja sulata ne glögiin. Kun glögi on jäähtynyt kunnolla, kaada se varovasti kakun päälle. Laita taas jääkaappiin hyytymään.