25 elokuuta 2011

Astetta paremmat kesäkasvikset


Mitä tulee kuluneesta ruokakesästä mieleen? Uudet perunat ja uusi kaasugrilli. Vanha hiilipallogrillimme sai tehdä tilaa tälle hienolle uudelle kaasugrillille muuton yhteydessä. Kovin montaa kertaa emme tosin ole ehtineet grilliä testailla, mutta hyväksi on ehditty todeta. Vihdoinkin grilli, johon mahtuu kunnolla kasviksia ja kypsennyskin on vähän helpommin kontrolloitavissa. Tai näin ainakin voi todeta grillimestarin tuotoksista. :)

Yksi kesän parhaimmista kasvislisukkeista syntyykin grillillä. Tosin tässä ruuassa ei voi tarpeeksi korostaa yrttien merkitystä. Pieni pyörähdys mummolan yrttipenkissä saa tämän ruuan aivan uusiin makuihin ja saa toivomaan, että itsessäkin asuisi pieni viherpeukalo, jotta voisi kasvattaa edes murto-osaa kaikista niistä ihanista yrteistä. Ohje on alunperin vuosia vanhasta Glorian ruoka-lehdestä.


GRILLATTUJA KASVIKSIA JA COUSCOUSIA
6-8 annosta

800 g kasviksia (esim. kesäkurpitsaa, munakoisoa, paprikaa)
öljyä
4 dl vettä
1 rkl kasvisfondia tai 1/2 kasvisliemikuutio
4 dl couscousia (täysjyvä)
1 rkl voita
4 dl tuoreita yrttejä (esim. timjamia, basilikaa, sitruunamelissaa, minttua, salviaa)

kastike:
1 sitruunan mehu
3 dl oliiviöljyä
1 1/2 dl valkoviinietikkaa
6 valkosipulinkynttä
3 1/2 tl merisuolaa
mustapippuria

Kiehauta vesi ja kasvisfondi kattilassa, nosta liedeltä ja lisää couscous. Anna hautua kannen alla ohjeen mukaan (n. 6 min). Lisää voi. 

Sekoita kastikkeeseen sitruunanmehu, oliiviöljy, viinietikka. Lisää hienonnetut valkosipulit ja mausta suolalla ja pippurilla.

Puhdista ja paloittele kasvikset. Sivele pintaan öljyä. Grillaa kasviksia kunnes ne ovat lähes kypsiä ja saaneet väriä.

Yhdistä couscous, kasvikset, hienoksi silputut yrtit ja kastike.


Kesän perunaherkku löytyy lempikirjastani Makunautintoja kasviksista. Tähän perunasalaattiin voisi laittaa mitä vain, mutta kesän parhaat uudet perunat on se a ja o.


VIHREÄ ARTISOKKA-PERUNASALAATTI
4 annosta


500 g uusia perunoita
150 g vahapapuja
5-6 maa-artisokansydäntä
1 omena
(2 kesäporkkanaa)
1 pieni punasipuli tai kesäsipuli
2 dl valkoisia tölkkipapuja keitettynä
2 rkl kapriksia
(3 rkl saksanpähkinää)
1 dl tuoreyrttejä esim. timjamia, persiljaa
sormisuolaa, valkopippuria


sinappikastike:
1 1/2 rkl karkeaa dijonsinappia
1 tl juoksevaa hunajaa
2 rkl omenasiiderietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
2 rkl kylmää vettä
1 dl kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä


Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi suolalla (ja tillillä) maustetussa vedessä. Anna perunoiden jäähtyä.


Puhdista vahapavut ja kaada ne kiehuvaan veteen. Ryöppää pari minuuttia ja huuhdo kylmällä vedellä.


Lohko artisokat (tai voit käyttää valmiiksi marinoituja artisokanlohkoja). Lohko myös omena ja porkkanat. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kasvikset suurella vadilla ja lisää keitetyt tölkkipavut, kaprikset, pähkinät, yritit sekä suola ja pippuri. Kääntele ainekset sekaisin.


Mittaa kulhoon sinappi, hunaja, siiderietikka ja kylmä vesi. Lisää öljy tipoittain, koko ajan vatkaten, kunnes kastike sakenee. Mausta suolalla ja pippurilla. Valele kastiketta salaatille. Tarjoile tuoreen leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti