31 maaliskuuta 2010

Linssilasagne



Tämä hieman kevyempi, mutta herkullinen lasagneohje löytyi Hyvä Terveys -lehdestä. Itse tein siitä hieman tuhdimman kuorruttamalla sen juustoraasteella, mutta varmasti on hyvä myös ilman. Hyvän ravintosisältönsä ansiosta tämä ruoka pääse terveysosion alle, ilman lisäjuustoja toki. ;)

LINSSILASAGNE

6 hengelle

Kasviskastike:
2 dl vihreitä linssejä
1 ps (200g) pakaste keittojuureksia
150g pakastepinaattia
2 tlk (à n. 400g) tomaattimurskaa (valkosipulimaustettua)
2 kasvisliemikuutiota
1 rkl sokeria
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa

Juustokastike:
3 rkl rypsiöljyä
3/4 dl vehnäjauhoja
8 dl rasvatonta maitoa
200 g tomaatti-basilika-tuorejuustoa (13%)
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua (viher)pippuria

Lisäksi:
12-15 täysjyvälasagnelevyjä
(juustoraastetta)

Keitä linssit suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeiden mukaan tai käytä valmiita linssejä (esim. GoGreen).

Laita isoon kattilaan pakastejuurekset, pinaatti, tomaattimurska ja liemikuutiot. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla yhteensä 45 min ja lisää valutetut linssit joukkoon, kun ne ovat kypsiä. Mausta suolalla ja sokerilla. Hienonna joukkoon basilika.

Valmista juustokastike. Sulata rasva kattilassa ja kiehauta siinä jauhot. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna sekoittaen kunnes kastike sakenee. Sulata joukkoon tuorejuusto ja mausta.

Voitele lasagnevuoka. Kaada voideltuun vuokaan juustokastiketta ja aseta päälle 3 lasagnelevyä. Lisää päälle juusto- ja kasviskastiketta. Tee samanlaisia kerroksia, päällimmäiseksi juustokastiketta (juustoraastetta).

Kypsennä 200 asteisessa uunissa alatasolla n. 40 min. Peitä lasagnen pinta loppupuolella jos se uhkaa tummua liikaa. Anna vetäytyä 15 min ennen tarjoamista. Tarjoile salaatin kanssa.


Ravintosisältö per annos:
465 kcal

hiilihydraatit 60,7 g (53%)
proteiini 22,9 g (20%)
rasva 14 g (27%)

28 maaliskuuta 2010

Magnolian kuppikakut ja New Yorkin muistot




Tammikuussa olimme ensivisiitillä New Yorkissa ja tämän kuppikakkupostauksen myötä on hyvä hieman muistella ison omenan ravintolatarjontaa. Mutta ensin niihin kuuluisiin kuppikakkuihin. Tämä minulle entuudestaan täysin vieras käsite kuin cupcakes tuli tutuksi New Yorkissa, jossa pääsin maistamaan Magnolian suussa sulavia gourmet cupcakeja. Maaliskuun Pirkassa sattui sopivasti olemaan ohje kuppikakkuihin ja vieläpä nimellä...

Magnolian ihanat kuppikakut

12 annosta

3-4 limettiä (2 tl kuorta + 3/4 dl mehua)
100 g leivontamargariinia
3 kananmunaa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tlk (400 g) maustamatonta jugurttia

kuorrutus:

200 g valkoista leivontasuklaata
1 rs (200g) maustamatonta tuorejuustoa

pinnalle:
strösseleitä, nonparelleja tai limenkuorisuikaleita

lisäksi:
12 amerikan muffinivuokaa

Pese limetit ja raasta niiden kuori ja purista mehu. Sulata margariini ja anna jäähtyä. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon rasvasula, limetin mehu ja raastettu kuori.

Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokeri-vaahtoon ja sekoita joukkoon varovasti myös jugurtti. Vältä turhaa sekoittamista.

Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 min (itse pidin uunissa n. 30 min). Anna jäähtyä.

Sulata suklaa mikrossa ohjeen mukaan. Vatkaa tuorejuusto sulaneen suklaan joukkoon sähkövatkaimella ja pursota kuppikakkujen pinnalle. Koristele.


New York, New York. Tuo ihanainen kaupunki pitää luonnollisesti sisällään myös paljon paljon erilaisia ravintoloita ja ruokailumahdollisuuksia ja viikon aika ei ehtinyt tutustua kuin murto-osaan näistä. Ensimmäisenä mainittakoon, että yhdet parhaimmista ravintolamaisemista löytyy varmasti ravintola The Viewstä. Ravintola toimii buffet periaatteella ja juomat on kalliita, mutta pyörivä kattotasanne antaa huikeat näkymät koko kaupunkiin. (kuva ei ole sieltä vaan ESB:stä).


Ehdottomasti hupaisin ravintokokemus oli Bubba Gumpissa, jossa tarjoilijat ovat yltiöpirteitä ja rapuja löytyy jos jonkinmoista. Aika pitkälle lista on kuitenkin sellaiseen pikaruokatyyliin ranskalaisia jne. Mutta hyvälle maistui Bubban shrimpit.



New Yorkissa must-juttuja on tietysti kaikki kahvilat, delit ja muut suuren ja kiireisen maailman pikaiset lounaspaikat, Burger Kingiä unohtamatta. ;) Erityismaininta mm. Warner Centeristä löytyvälle Whole Foods Marketille. Luomuruuastaan tunnetusta marketista löytyy jos jonkunmoista herkkua, esim. piknikille läheiseen Central Parkiin mennessä (kesää ja tätä odotellessa).

Ja vaikken mikään kahvinjuoja olekkaan niin pitihän se Starbucks testata. Listalta löytyi niinkin jännä juoma kuin Green tea latte... no, maistuu miltä näyttääkin, ruohosta pusristetulta lämpimältä juomalta.


Yksi mainitsemisen arvoinen ravintola on Tao. Tämä julkkistenkin suosima aasialaisravintola on nähtävyys jo pelkästään huikean sisustuksensa puolesta. Mutta ruokakin oli erityisen hyvää ja kohtuuhintaista. Etenkin price fix menuja kannattaa suosia, koska ne ovat huomattavasti edullisempia. Mainittakoon että Taossa ei sitten kannata haikailla haarukan perään ja niinpä itsekkin sain opetella käyttämään tikkuja. Miinusta ravintolalle ihan liian ripeästä tarjoilusta, kolme ruokalajia kannettiin eteen sellaisella nopeudella, että hyvä kun ehti edellisen lopettaa niin jo oli uutta edessä.




Jatketaan ruokamatkaa maailmalla. Sattumalta istahdimme Sohossa Dos Caminos ravintolaan margaritoille ja päätimme jäädä ruokalistan houkuttelemana. Meksikoilainen keittiö harvoin pettää eikä tälläkään kertaan. Erityismaininta jättimäiselle talon guaccamole-kastikekulholle ja hyville margaritoille. Aivan uutena yhdistelmänä oluen ja margaritan yhdistelmä (ainekset alla olevassa kuvassa), joka oli todella hyvä.




Ja viimeisenä makumatkalla maailmalla testasimme niinkin eksoottisen kuin Kuubalaisen keittiön. Havanna Central vei mukavasti kuubalaiseen maailmaan livemusiikin tahdittamana, mojitojen kera tottakai. Kuubalainen ruoka oli hieman erillainen kokemus, mutta ihan maittava ja edullinen.



Tällä matkalla muut elämykset olivat ehkä suurempia kuin itse ruokaelämykset vaikka kaupunkin on varmasti pullollaan toinen toistaan parempia ravintoloita, ja kalliimpia. Ilman etukäteissuunnittelua tällaisella ensikertalaisella näidenkin ruokapaikkojen löytäminen olisi voinut olla kivenalla, joten onneksi otin jo alkujaan hieman selvää ja esim. Taoon tein varauksenkin hyvissä ajoin. Seuraava matkaa varten pitää taas selvitellä hieman etukäteen, koska todistettua tuli, että mitä ihmeellisimmistä paikoista ja mitä epämääräisempien ovien takaa voi löytyä ihan käsittämättömiä paikkoja.


08 maaliskuuta 2010

Tuhti pastavuoka liikkujille



Ensimmäinen terveys-osion resepti ei suinkaan ole mikään dieettieväs vaan tuhtia purtavaa ja erittäin hyvä ruoka mm. liikuntaa harrastaville, jolloin ruuasta pitää löytyä sekä hiilihydraatteja että proteiineja, eikä rasvaakaan pidä karttaa. Tätä pastavuokaa voi varioida loputtomiin ja kevyemmän saat vaihtamalla tonnikalan vesisäilykkeeseen ja juuston vähärasvaiseen vaihtoehtoon ja vähentämällä juuston määrää. Kaveriksi kannattaa tehdä salaatti rinnalle niin tulee päivän kasviksetkin tankattua samalla.


AURA-TONNIKALAPASTAVUOKA

6 annosta

500 g täysjyväfusilleja

kastike:
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 prk tulista tomaattikastiketta (esim. Arrabiatta)
1 prk vaaleaa tonnikalaa öljyssä
1 prk (400 g) keitettyjä valkoisia papuja
1/2 tl oreganoa
mustapippuria

kuorrutus:
Aura-juustoa (170 g)

Silpua sipuli ja kuullota sipuli ja murskattu valkosipuli öljyssä. Lisää kastike, valutetut tonnikalat ja huuhdellut pavut. Hauduta hetki ja lisää pippuri ja oregano.

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä lähes kypsäksi.

Sekoita pasta ja kastike ja laita vuokaan. Murustele Aura päälle ja gratinoi uunissa 225 asteessa n. 10-15 min. Tarjoa salaatin kera.


1 annos sisältää:

502 kcal

hiilihydraatteja 60,2 g (49%)
proteiineja 26,4 g (21%)
rasvaa 16,5 g (30%)

Uusi terveysosio!

Kevät tulee, aurinko paistaa ja ruokaakin on kiva välillä keventää. Tosin ei sen ruuan aina tarvitse olla niin kevyttäkään, kunhan raaka-aineet ovat hyviä ja terveellisiä. Uusi terveysosio löytyy tuolta ruokalistalta ja sen idea on kerätä reseptejä, jotka ovat kevyitä tai muuten ravintosisällöllisesti järkeviä. Terveysosion resepteihin pyrin myös laskemaan aterioiden energiamäärät ja ravintosisällöt.