30 kesäkuuta 2009

Grillikasviksia ja mansikkasalaattia


Viime päivien helteet ovat olleet mitä parhainta aikaa grillaamiseen ja koska tällä grillillä eivät lihat tirise niin tälläkin kertaa grilliin päätyi mm. kasvisvartaita ja täytettyjä herkkusieniä. Isot herkkusienet täytän yleensä yksinkertaisesti aura-juustolla ja eikun grilliin. Kasvisvartaisiinhan voi iskeä miltei mitä vaan, omat vakkarini ovat munakoiso, kesäkurpitsa, paprika ja kevätsipulit. Marinaadiksi kelpaa mainiosti oliiviöljyn, balsamikon, sitruunamehun, valkosipulin ja yrttien liitto. Tälläkertaa vartaisiin meni myös uusia perunoita, jotka oli jo valmiiksi keitetty ja näille kaikille parmesaanikastike kirjasta Makunautintoja kasviksista.

Parmesaanikastike

1 pieni valkosipulin kynsi
200g maustamatonta tuorejuustoa/ranskankermaa
2 rkl kylmää vettä
2 tl dijoninsinappia
1-2 sardellia tai 1 rkl kapriksia
1 dl vastaraastettua parmesaania
suolaa, pippuria

Kuori ja hienonna valkosipuli. Yhdistä se kulhossa tuorejuuston, veden, sinapin ja sardellien tai kapristen kanssa. Pyöräytä sauvasekoittimella notkeaksi kastikkeeksi. Hämmennä lopuksi joukkoon parmesaani ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile kasvisvartaiden kanssa.


Grilliruuan rinnalle löytyi Koti ja keittiö-lehden nettisivuilta kesäinen mansikkasalaatti. Laitan tähän sen alkuperäisen ohjeen, tosin itse sovelsin sitä hivenen. Koska kaapista ei löytynyt vaaleaa balsamiviinietikkaa eikä edes kaupasta inkiväärisiirappia, tyydyin korvaamaan nämä paksulla siirappimaisella sitruunamaustetulla balsamikolla. Hyvää tuli niinkin. ;)

Feta-mansikkasalaatti

4-6 annosta

1 prk (200 g) fetajuustoa kuutioina
1 l mansikoita
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
2 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
1 rkl inkiväärisiirappia
3 rkl oliiviöljyä
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
1 ruukku rucolaa
ripaus sormisuolaa
rouhittua mustapippuria

Poista mansikoista kannat ja leikkaa marjat 2-4 osaan. Halkaise kirsikkatomaatit.
Sekoita mansikat ja kirsikkatomaatit. Lisää viinietikka, siirappi ja öljy ja anna maustua hetken. Lisää basilikanlehdet ja rucolat sopiviksi suupaloiksi revittyinä, valutetut fetakuutiot ja loput mausteet salaattiin juuri ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti