06 joulukuuta 2009

Chili-tomaatti-katkaravut


Tämä herkullinen resepti löytyi Maku-lehdestä aikoinaan. Sen jälkeen tätä onkin kokattu meillä useaan otteeseen.

CHILI-TOMAATTI-KATKARAVUT

4 hengelle

1 sipuli
1 rkl öljyä
n. 1,5 dl tomaattimurskaa
1 kasvisliemikuutio
1 dl kermaa (tai kookosmaitoa)
50 g juustoraastetta
4 jalapenoa purkista
1/2 dl valkoviiniä
500 g pakastekatkarapuja
1 dl tuoretta korianterisilppua

Sulata katkaravut.

Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sipuli, älä ruskista. Lisää tomaattimurska ja kasvisliemikuutio ja hauduta n. 15 min.

Sekoita joukkoon kerma (tai kookosmaito, joka antaa kivan lisän), juustoraaste, pilkotut jalapenot (valmiiksi viipaleina olevia n. 1/2 purkkia) sekä viini (hätätapauksessa vesikin käy). Hauduta n. 10 min.

Lisää katkaravut ja korianteri (ei välttämätön) joukkoon ja kuumenna, mutta älä keitä enää.

Tarjoa kastikkeen kanssa riisiä tai tuoretta leipää.

04 lokakuuta 2009

Marjoja ja omenia


Näköjään kuukauden verran on tämä syysjälkkäripostaus odottanut julkaisemista, mutta laitetaampa se nyt vaikka syksy alkaa kääntyä jo hiljalleen talveksi. Syksyllä tuli siis tehtyä jos jonkinmoisia piirakoita ja jälkkäreitä marjoista ja omenista, syksyn parhaista herkuista.

Pirkka-lehdestä, hyvää, helppoa ja jopa terveellistä etten sanoisi...

OMENAMARENKI

8 annosta

n. 1 kg omenoita (kotimaisia)
1 sitruunan raastettu kuori
2 1/2 rkl sitruunamehua
1 dl vettä
1/2 dl sokeria

marenki:
3 valkuaista
1 dl sokeria

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Raasta sitruuna ja kuori. Kuumenna vesi ja sokeri laakeassa kannellisessa paistokasarissa, kunnes sokeri liukenee. Lisää sitruunamehu.

Poista omenoista siemenkota, kuori ja leikkaa omenat n. 1 1/2 sentin paksuisiksi lohkoiksi ja lisää suoraan liemeen. Kääntele liemessä tummumisen estämiseksi. Jatka näin omena kerrallaan.

Keitä lohkoja miedolla lämmöllä kannen alla usein käännellen n. 4 min. Lohkojen pitää olla pehmeitä, muttei saa hajota. Nosta lohkot reikäkauhalla (voideltuun) lasiseen piirakkavuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Jätä liemi pois ja sirottele sitruunankuoret omenoiden päälle.

Vatkaa valkuiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen joukkoon ja jatka vatkaamista, kunnes marenki on sileää ja kiiltävää. Levitä marenki omenalohkojen päälle tasaiseksi kerrokseksi. Paista uunin keskitasolla 4-5 min, kunnes marenki on saanut kauniin värin. Tarjoa marenki haaleana jälkiruokana. Voit tarjota lisäksi vanilijakastiketta tai -jäätelöä.

Mikä kuva :)))


Seuraavaksi yksi lemppari puolukkapiirakoista, tämäkin taitaa olla jostain vanhasta Pirkka-lehdestä.

PUOLUKKA-KOOKOSPIIRAKKA

150 g margariinia tai voita
2 kananmunaa
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl (20g) kookoshiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1 tl limetin kuorta raastettuna
1/2 tl kardemummaa
1 dl maitoa
300 g (6 dl) puolukoita (pakaste)

muruseos:
50 g margariinia tai voita
n. 2 dl (80 g) kookoshiutaleita
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl vanilijasokeria

Sulata rasva. Vaahdota munat ja sokeri, lisää hieman jäähtynyt rasva.

Sekoita vehnäjauhot, kookoshiutaleet, leivinjauhe, limen kuori ja kardemumma keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon kanssa varovasti sekoittaen.

Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (30 cm) tai 5-6 pienempään vuokaan. Ripottele päälle puolukat.

Sulata rasva muruseosta varten ja lisää joukkoon muut aineet. Ripottele seos piirakan päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 30 min (voi vaatia pidemmän ajan ettei pohja jää raa'aksi). Tarjoa sellaisenaan tai vanilijajäätelön kanssa.



MUSTIKKAPIIRAKKA

pohja:
150 g margariinia tai voita
3/4 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä

päälle:
1/2 l mustikoita
2 rkl sokeria
2 rkl perunajauhoja

muruseos:
25 g margariinia tai voita
1/2 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl vanilijasokeria

Sekoita pohjataikinan kuivat aineet ja nypi joukkoon rasva. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele tai kauli taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja pane jääkaappiin.

Yhdistä mustikat, sokeri ja perunajauhot ja ripottele pohjan päälle.

Sekoita muruseoksen ainekset keskenään ja levitä seos mustikoiden päälle. Paista piirakkaa uunin alatasossa 225 asteessa 25-30 min. Tarjoile vanilijakastikkeen tai -jäätelön kanssa.


Tähän piirakkaan taikina ei tulekkaan pohjalle vaan päälle. Syksyn herkulliset maut kiteytyy omenassa, marjoissa ja kookoksessa. Ohje on jostakin lehdestä, ei muistikuvaa.

OMENATARHURIN KOOKOS-MARJAPAISTOS

4 omenaa
2 rkl sitruunamehua
1 1/2 dl sokeria
1 pussi (250 g) pakastemarjasekoitusta
2 rkl vettä
1 vanilijatanko
2 rkl perunajauhoja

taikina:
150 g voita
4 1/2 dl vehnäjauhoja
5 rkl sokeria
1 dl kookoshiutaleita
1 dl maitoa

Kuori ja lohko omenat ja poista siemenkodat. Purista lohkoille sitruunamehu tummumisen estämiseksi. Nosta omenat kattilaan sokerin, marjasekoituksen, veden ja halkaistun vanilijatangon kanssa. Keitä seosta ilman kantta n. 5 min, jotta omenat hieman pehmenevät.

Nosta vanilijatanko pois, huuhtele ja nosta kuivumaan uudelleen käyttöä varten. Siivilöi joukkoon perunajauhot, niin seos hieman suurustuu.

Valmista monitoimikoneessa leikkuuterällä murumainen seos kuutioidusta rasvasta, jauhoista ja sokerista. Lisää joukkoon kookoshiutaleet ja maito ja sekoita ainekset nopeasti tasaiseksi.

Valuta omena-marjaseos voideltuun uunivuokaan ja nostele taikinasta kekoja seoksen päälle kahden lusikan avulla. Paista vuokaa 175 asteisessa uunissa n. 45 min. Tarjoa paistoksen kanssa vanilijakermaa tai -jäätelöä.



09 syyskuuta 2009

Syksyn satoa


Syksy sen kuin etenee ja tämän blogin päivytykset laahaavat hieman perässä, joten tässäkin postauksessa esitellään jo viikkoja vanhoja syksyn herkkuja. Tälle syksylle kävin muutaamaan otteeseen sienimetsässä ja puolukassa, tosin itse harrastan vain hyvin pienimuotoista keräilyä. Ja koska sienituntemukseni on surkeaa niin tyydyin vain keräilemään kuvan karvarouskuja joulun sienisalaattia varten. Mutta lempisieniruokani on sienirisotto, jota voi tehdä milloin mistäkin saatavilla olevista sienistä. Viimeisin tuotos on kaupan kanttarelleista, mutta parasta risottoa syntyy ehdottomasti herkkutateista. Onneksi niitäkin löytyi pari tälle syksylle niin saadaan taas talvella herkkutattirisottoa. Tässä perusrisotto-ohjeeni.


SIENIRISOTTO

n. 200-300 g sieniä (herkkutatteja, kanttarelleja, herkkusieniä...)
2,5 dl risottoriisiä
1 salottisipulia
(1 valkosipulinkynttä)
5-7 dl kasvislientä
3-4 cl kuivaa vermuttia
parmesaaniraastetta maun mukaan
(persiljaa pinnalle)


Paista sieniä pannulla, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut niistä. Kuullota risottoa varten sipuleita oliiviöljyssä hetken aikaa. Lisää joukkoon riisit ja kuullota hetki. Lisää paistetut sienet joukkoon. Lisää lämmintä lientä pikkuhiljaa riisin joukkoon samalla sekoittaen. Lisää lientä, kunnes riisi on lähes kypsää, muttei liian kuivaa. Lisää loppuvaiheessa vermutti (tähän voi käyttää myös valkoviiniä tai jättää alkoholin kokonaan pois) sekä raastettua parmesaania. Koristele risotto persiljasilpulla.



HYYTYVÄ PUOLUKKAHILLO

1,5 l (n. 1 kg) juurikypsyneitä puolukoita

2-3 dl vettä

6 dl (500 g) sokeria

Kaada marjat kattilaan ja lisää vesi, kuumenna seosta hitaasti. Keitä n. 15 minuuttia ja ota kattila pois liedeltä. Sekoita sokeri joukkoon ja hämmennä seosta, kunnes sokeri on täysin sulanut. Kuori vaahto pois ja kaada lämmin hillo huolellisesti puhdistettuihin ja kuumiin purkkeihin. (Itse käytin purkkien puhdistamiseen/kuumentamiseen astianpesukoneen intensive-ohjelmaa.)

23 elokuuta 2009

Rapujuhlat


Elämäni ensimmäiset rapujuhlat pidettiin jo tuossa elokuun alussa ja oli kyllä niin kiva kokemus, että pitää pitää ehdottomasti toistekkin. Mikäs sen mukavampaa kuin taistella saksiniekkojen kanssa lämpimässä ja pimenevässä illassa. Avotakasta löytyi maukas, mutta ei niin perinteinen liemi pakasteravuille. Monissa pakasteravuissahan on jo itsessäänkin aika maukas liemi ja tällöin ne kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa. Tällä ohjeella saadaan kuitenkin ravut pikaisestikkin pöytään suoraan pakkasesta. Ohje on 4 kilolle rapuja, n. 1 kg riittää neljälle ruokailijalle (5-6 rapua/ruokailija).

PAKASTERAPUJEN HERÄTYSLIEMI

N. 4 kilolle rapuja

4 l vettä
1 kokonainen sipuli
5 kokonaista neilikkaa
2 limettiä
3 laakerinlehteä
1 kanelitanko
1 chilipalko
1 rkl kokonaisia mustapippureita

Mittaa vesi kattilaan. Lohko limetit ja sipuli ja laita ne muiden aineiden kanssa veteen. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Upota jäiset ravut kuumaan (ei ihan kiehuvaan) liemeen ja sulata siinä.

Ravut tarjoiltiin paahtoleivän ja tillin kera ja toki asiaankuuluvasti napattiin snapsit välissä. ;)
Jälkiruuaksi tarjoiltiin samaisen Avotakan ohjeen mukainen suklaajuustokakku, joka muistutti mudcakea, jonka sisällä oli mascarpone-täyte. Jätän sen ohjeen postaamatta, koska luulen jatkossakin tykkääväni enemmän pelkästä mudcakesta.


Ja koska rapujuhlissa harvemmin nälkä lähtee pelkillä ravuilla niin tällä kertaa tein alkuun mahan täytteeksi maukkaan halloumi-salaatin kirjasta Makunautintoja kasviksista.

HALLOUMI-COUSCOUS-SALAATTI

4 annosta

kastike:
1/2 sitruunan raastettu kuori, tilkka mehua
1 tl punaista chiliä hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl makeaa chilikastiketta
suolaa, mustapippuria

salaatti:
5 dl kasvislientä
2 rkl oliiviöljyä
4 dl couscousia
1/2 punasipulia
2 appelsiinia
1 verigreippi
2 avokadoa
1 dl tuoreyrttejä esim. persiljaa
3 rkl cashewpähkinöitä

400 g halloumia

lisäksi:
kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia

Aloita kastikkeesta. Pese ja kuori sitruuna ja purista mehu. Hienonna chili ja murskaa valkosipuli. Yhdistä kastikeainekset ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kiehauta kasvisliemi ja öljy, sekoita couscous joukkoon ja hauduta kannen alla kymmenisen minuuttia. Hämmennä ja anna jäähtyä.

Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi. Paloittele appelsiinit ja greippi ja kuutioi avokadon malto. Yhdistä sipulit ja hedelmät couscousin kanssa kulhossa. Hienonna yriti ja sekoita yrtit sekä pähkinät salaatin joukkoon.

Paista viipaloitu halloumi öljyssä ja nostele kulhoon päällimmäiseksi. Valele salaatin pinnalle kastiketta. Tarjoa jogurtin kanssa.

18 elokuuta 2009

Grillattuja jättikatkarapuja ja basilikarisottoa


Lainassa olleesta kirjasta Passione löytyi uusi risottotuttavuus ja risottojen suurena ystävänä tätä täytyi heti kokeilla. Kirjan ohje tosin oli mielestäni vaikeaselkoinen ja jotenkin hassua, että kaikki perusohjeet (esim. kastikkeet) on tehty hirvittävän suurille määrille, mutta sitten itse ruokaan niitä ei tarvitse kuin ihan vähän. Joten ohjetta on hieman sovellettu oman maun mukaan.

8 kuorittua jättikatkarapua

risottopohja:
2,5 dl risottoriisiä
1 salottisipulia
1 valkosipulinkynttä
5-7 dl kasvis- tai kalalientä
parmesaaniraastetta maun mukaan
1 rkl voita

basilikatahna:
1 puntti basilikaa
1 dl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria

valkosipuliöljy:
valkosipulia
rypsiöljyä

Pane ravut pieneen astiaan ja lorauta päälle valkosipulilla maustettua öljyä ja anna maustua 1-2 tuntia (tai nopean kokin versio; osta valmiiksi valkosipulimarinoituja ravunpyrstöjä kaupasta).

Kuullota risottoa varten sipuleita oliiviöljyssä hetken aikaa.
Lisää joukkoon riisit ja kuullota hetki. Lisää lämmintä lientä pikkuhiljaa riisin joukkoon samalla sekoittaen. Lisää lientä, kunnes riisi on lähes kypsää, muttei liian kuivaa. Lisää lopuksi nokare voita ja raastettua parmesaania.

Basilikatahnaa varten ryöppää basilika nopeasti kiehuvassa vedessä. Sekoita basilika, öljy ja mausteet tehosekoittimessa. Ohjeen mukaan basilikatahnaa lisätään risottoon 1 rkl, itselläni taisi vahingossa hujahtaa koko tahna. ;)

Työnnä ravut halutessasi vartaisiin ja grillaa tai paista kuumalla pannulla ravut nopeasti. Tarjoa ravut risoton kanssa.

20 heinäkuuta 2009

Tapastellaan


Olen pitkään halunnut toteuttaa kattavan tapas-aterian ja tuparit antoivat hyvän syyn tapasillan rakenteluun. Tapaspöydästä löytyi:

patatas bravas
gazpachoa
tomaatti-vuohenjuustosalaattia
sitrusmarinoituja oliiveja

marinoituja herkkusieniä

marinoituja paprikoita
tomaattipestoa ja patonkia

paahdettuja manteleita

manchego-juustoa

hunajamelonia


mojito-juustokakkua


sangriaa




Erinomaisen sangrian resepti löytyi Herne nenässä -blogista. Alkoholiton, mutta vallan samanmakuinen versio tuli rypälemehusta, sitruunalimsasta ja hedelmistä.

SANGRIA

1 l sitruunalimonadia
1 l punaviiniä (kylmää)
sokeria

hedelmiä maun mukaan (esim. appelsiiniä, persikkaa, päärynää ja banaania tai vaikkapa mansikoita)

180 ml terästystä (konjakki, viski t. Martini)


Sekoita viini ja limsa keskenään booliastiaan. Lisää sokeria “heittämällä” lusikalla tai kauhalla (huomaat, että neste ”kuohuu”) ja sekoita samalla hyvin, jotta sokeri liukenee nesteen joukkoon. Kun neste ei enää kuohu sokeria lisätessäsi, älä lisää enempää. (Noin neljä ruokalusikallista.)

Paloittele hedelmät ja lisää ne nesteen sekaan. Lisää n. 180 ml (tai maun tai halutun vahvuuden mukaan) jotakin seuraavista: konjakkia, viskiä, valkoista t. punaista Martinia. - Huomaa, että liika alkoholimäärä voi pilata sangrían maun. Toisaalta liian vähäinen määrä voi jättää sangrían miedoksi ja mauttomaksikin. Laita jäähtymään jääkaappiin. (Jollei ole aikaa jäähdyttää, laita sekaan jääkuutioita.)

Vinkki! Laita sekaan jäädytettyjä appelsiinin viipaleita.

Samaisesta blogista löytyi myös ohje patas bravas con salsa brava. Potut olisivat saaneet olla vieläkin tulisempia, joten tabascoa vain reilusti.

PATATAS BRAVAS

½ kg perunoita

3 - 4 dl tomaattimurskaa (parempi tehdä itse ylikypsistä tomaateista)

½ - 1 rkl etikkaa

tabascoa (maun mukaan)

majoneesia (maun mukaan)

suolaa (maun mukaan)

oliiviöljyä paistamiseen


Kuori ja murskaa ylikypsät tomaatit (poista vihreä kanta ja sitä ympäröivät kovat osat).
Paista tomaattimurskaa jonkin aikaa paistinpannulla. Lisää etikka ja tabasco sekä halutessasi muita mausteita, esim. valkosipulia

Sekoita majoneesi tomaattikastikkeen kanssa TAI tarjoile se erillään. (Jokainen ruokailija voi tällöin itse sekoittaa kastikkeeseen haluamansa määrän majoneesia.) Jäähdytä kastike ennen tarjoilua huoneenlämpöiseksi. Kastikkeen voi tarjoilla myös lämpimänä tai jääkaappikylmänä, mutta ei mielellään ihan tulikuumana.

Pese, kuori ja kuutioi perunat. Paista perunat runsaassa oliiviöljyssä TAI keitä perunat ensin ja ruskista ne keittämisen jälkeen pannulla. (perunat voi tehdä myös uunissa paistamalla, laita tällöin oliiviöljyä perunoiden päälle.

Lisää halutessasi suolaa joko kastikkeeseen tai paistettujen perunoiden päälle.


GAZPACHO-SHOTIT


6 isoa kypsää tomaattia

1 punainen paprika

1 pieni punainen chili

1/2 kurkkua

1 valkosipulin kynsi

1 sipuli (punasipuli)

1 rkl punaviinietikkaa

2 rkl oliiviöljyä

cayennepippuria

1/2 tl suolaa

ripaus sokeria

mustapippuria

(tilkka vettä)


Kuori ja pilko kurkku ja sipulit. Poista paprikasta ja chilistä siemenet ja pilko pienemmiksi. Lohko tomaatit, poista kanta.
Laita kasvikset tehosekoittimeen, kaada joukkoon punaviinietikka ja öljy. Hienonna tasaiseksi. Ohenna keittoa tarvittaessa vedellä. Mausta cayennepippurilla, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Anna olla pari tuntia jääkaapissa, jotta maut voimistuvat. Tarjoa keitto viileänä. Lisäkkeenä voi tarjota tomaatti- ja kurkkukuutioita, hienonnettua sipulia ja krutonkeja.


SITRUSMARINOIDUT OLIIVIT

2 valkosipulinkynttä
1/2 dl oliiviöljyä

1 rkl limettimehua

1 rkl appelsiinimehua

1 tl chilijauhetta tai -hiutaleita

1 tl raastettua limetin kuorta

3 rkl tuoretta oreganoa

1 tl rouhittua mustapippuria

n. 400 g vihreitä oliiveja


Kuori ja hienonna valkosipulit. Sekoita ne öljyyn lime- ja appelsiinimehun kanssa. Mausta chilillä, limen kuorella, mustapippurilla ja oreganolla. Sekoita ja lisää oliivit marinaadiin. Anna maustua viileässä vähintään 4 tuntia (voi tehdä jo edellisenä päivänä).


PAAHDETUT MANTELIT

manteleita (myös esim. pekaanipähkinät sopivat joukkoon)

juoksevaa hunajaa
sitruunan kuorta raastettuna
sormisuolaa

Paahda (kuorettomia) manteleita paistinpannulla, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä. Nosta pannu pois liedeltä ja pursota manteleiden päälle juoksevaa hunajaa. Sirota merisuolaa ja raasta sitruunankuorta manteleiden päälle ja nosta jäähtymään levälleen leivinpaperin päälle.

TOMAATTIPESTO

2 valkosipulinkynttä

100 g aurinkokuivattuja tomaatteja

1/2 dl pinjansiemeniä

1/2 dl parmesaaniraastetta

1/2 dl oliiviöljyä

1/2 dl tuoretta basilikaa

suolaa, pippuria


Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi tehosekoittimessa. Lisää viimeisenä oliiviöljy ohuena nauhana. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa paahdettujen leipien kanssa tai patongin päällä.

Kivoja marinoituja tapaksia/antipastoja löytyy kirjasta Suuri kasvisruoka keittokirja. Tälläerää pöytään pääsivät herkkusienet ja paprikat.

LIMETTI- JA CHILIMARINOIDUT HERKKUSIENET

250g herkkusieniä
1 tl chilihiutaleita
1 rkl raastettua limetinkuorta
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 rkl tuoretta korianterisilppua
1 tl fariinisokeria
2 rkl limettimehua
1/2 dl oliiviöljyä

Sivele nuoria herkkusieniä öljyllä ja paista kypsiksi kuumassa grillissä. Sekoita marinointiainekset. Kääntele sienet limetti- ja chiliseoksessa ja siirrä jääkaappiin tunniksi ennen tarjoilua.

MARINOIDUT JA PAAHDETUT PAPRIKAT

1 suuri punainen paprika
1 suuri keltainen paprika
1 suuri vihreä paprika
2 murskattua valkosipulinkynttä
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl tuoretta basilikasilppua
1/2 dl oliiviöljyä

Grillaa paprikan puolikkaita kunnes kuoreen muodostuu rakkuloita ja se tummuu. Peitä paprikat pyyhkeellä ja anna hieman jäähtyä ennen kuorimista. Leikkaa kuoritut paprikat paksuiksi suikaleiksi. Sekoita marinointiainekset ja lisää ne paprikasuikaleiden joukkoon. Peitä astia ja siirrä jääkaappiin 3 tunniksi. Ota huoneenlämpöön ennen ruokailua. Tarjoa leivän kanssa.


Mojito-juustokakun uusi tuleminen oli tällä erää varsin onnistunut. Tuolla taannoin kyseinen jälkiruoka jäi epäonnistuneiden kokeilujen listalle, mutta pastanjauhajien ystävällisellä avustuksella tämäkin jälkkäri löysi vihdoin oikean rakenteensa ja kyllä kannatti kokeilla uudestaan, herkkua oli. Muista siis: mahdollisimman rasvaiset tuotteet! ;) Ja myös lasiin tekeminen estää katastrofin vaikkei kakku hyytyisikään. Suosittelen kyllä hyydyttämistä yön yli parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

MOJITO-JUUSTOKAKKU

100 g digestive-keksejä
25 g pehmeää (sulatettua) voita

4 limeä
120 g muscovado-sokeria
4 rkl vaaleaa rommia
1 kunnon kourallinen mintunlehtiä
250 g rahkaa
100 g ranskankermaa
250 g mascarponea

Laita kattilaan sokeri ja 5 rkl vettä. Lämmitä, kunnes sokeri on täysin liuennut. Anna hautua pari minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää sitten raastettu kuori ja mehu kolmesta limestä, rommi ja mintunlehdet. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Valmista pohja murentamalla keksit yleiskoneessa. Lisää voi ja sekoita, esimerkiksi juurikin siinä yleiskoneessa. Painele pohja tasaiseksi, tiiviiksi kerrokseksi vuoan pohjalle tai suoraan yksittäisiksi annoksiksi esim. juomalasien pohjille.

Kun minttukeitos on jäähtynyt, siivilöi mintunlehdet pois. Purista kuitenkin maukas mehu niistä tarkoin talteen. Laita liemi suurehkoon kulhoon (jotta jää tilaa vatkata tarmokkaasti) ja kaada perään rahka, ranskankerma ja mascarpone. Vatkaa, kunnes seos on tasaista ja pehmeää.

Kaada minttuliemi-maitotuote -seos tasaiseksi kerrokseksi pohjan/pohjien päälle ja laita kakku/kakut jääkaappiin hyhmettymään vähintään tunniksi (mielellään yön yli). Halutessasi voit koristella kakun vielä ennen tarjoilua limenviipaleilla, mintunlehdillä ja muscovado-sokerimurusilla.

Kasviksia uunissa ja grillissä

Kesä on ihanaa aikaa, kun kotimaiset kasvikset ovat hyviä ja halpoja. Niinpä yksinkertaisiin ja raikkaisiin kasviruokaresepteihin pitää tarttua heti kun eteen tulee. Kalevan ruokatorstaissa oli erittäin yksinkertaisen kuuloinen Tuoksuva paprika-fetavuoka, joka paljastui yllättävän makoisaksi kesäruuaksi. Itseasiassa tähän kun lisäisi vielä oliiveja (mikä varmasti sopii hyvin) niin tämähän on kuin lämmin kreikkalainen salaatti. ;)

TUOKSUVA PAPRIKA-FETAVUOKA eli LÄMMIN KREIKKALAINEN SALAATTI

3 paprikaa

1 kurkku

2-3 tomaattia

2 sipulia (kevätsipulia)

muutama valkosipulin kynsi

oliiviöljyä

pippuria

persiljaa

oreganoa

150 g fetaa (mieluiten öljymarinoitua)


Leikkaa paprikat lohkoiksi, poista kanta ja siemenet. Leikkaa kurkku ja tomaatit isoiksi kuutioiksi. Silppua sipulit ja hienonna valkosipulin kynnet. Sekoita ainekset ja kaada ne öljyllä voideltuun uunivuokaan. Mausta pippurilla ja silputuilla tuoreyrteillä. Lisää fetakuutiot. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 min.


Koska kesällä myös uudet grillausreseptit ovat kovassa huudossa niin kokeiluun pääsi nyt Pirkka-lehden munakoiso-hallouminyytit. Resptistä jäivät kyllä uupumaan niin pizzamausteet kuin tuoreet basilikanlehdetkin, mutta hyvää tuli silti. Munakoiso ja halloumi ovat varsin tuttua tavaraa grillissä ennestäänkin, mutta maukas yhdistelmä yhteen nyyttiin käärittynä.



MUNAKOISO-HALLOUMINYYTIT

12 kpl


2 (n. 600g) munakoisoa
4 valkosipulin kynttä
1 tl pizzamaustetta

mustapippuria

suolaa

1,5 dl oliiviöljyä

1 pkt halloumi-juustoa

2-3 tomaattia

tuoreita basilikanlehtiä

Leikkaa kumminkan munakoison keskiosasta 6 ohutta ja ehjää viipaletta pitkittäin (suolaa ja itketä vaikkei ohjeessa näin sanotakkaan, tämä poistaa kitkeryyttä munakoisoista). Sekoita hienonnetut valkosipulinkynnet, mausteet ja suola oliiviöljyn joukkoon.

Voitele viipaleet kummaltakin puolelta mausteoljyllä ja kuumenna uunissa leivinpaperin päällä 225 asteessa n. 5 min. (Tai kuten me tehtiin, grillaa munakoisot kypsiksi grillissä).

Viipailoi halloumijuusto poikittain 12 viipaleeseen ja viipaloi tomaatit. (Tässä vaiheessa grillasimme itse pikaisesti halloumeita, jotta nekin saivat mukavaa hiiligrillin makua ja toisaalta tällöin munakoisoviipaleita ei tarvitse pitää enää niin pitkään grillissä myöhemmin). Aseta munakoisoviipaleen paksumpaan päähän juustoviipale poikittain. Pane juuston päälle tomaattiviipale ja iso basilikanlehti. Käännä munakoisoviipaleen toinen pää täytteen yli ja kiinnitä päät liotetuilla coctailtikuilla.

Pariloi nyyttejä grillipannulla, muurinpohjapannulla tai grilliritilällä molemmin puolin, kunnes munakoiso saa hieman väriä ja juusto lämpenee ja pehmenee (Jos halloumi ja munakoisot ovat käyneet jo kertaalleen grillissä niin riittää, että lämmittää niitä enää hetken vain toiselta puolen).

Munakoisojen kaveriksi kelpaa ikisuosikki aurajuustotäytteiset herkkusienet ja ehkä vähän raikasta salaattia rinnalle.

06 heinäkuuta 2009

Munakoiso-kesäkurpitsalasagne ja paprikapesto


Tämä herkullinen ohje löytyi kirjasta Passione - intohimona italialainen keittiö. Varsin mainio setti, mutta mieto kesäkurpitsan ja valkokastikkeen maku olisi ehkä kaivannut pientä lisätujausta. Seuraavalla kerralla pitää varmistaa, että tomaattikastikkeessa on riittävästi potkua.

MUNAKOISO-KESÄKURPITSALASAGNE JA PAPRIKAPESTO

lasagne:
2 munakoisoa
2 kesäkurpitsaa
200 g pastataikinaa/lasagnelevyjä
2 dl tomaattikastiketta
2 tuoretta basilikan oksaa
2 dl raastettua parmesaania
2 mozzarellaa

béchamelkastike:
70 g voita
70 g vehnäjauhoja
1l maitoa
suolaa
valkopippuria

paprikapesto:
3 punaista paprikaa
1 rkl parmesaanijuustoa
1 rkl pinjansiemeniä
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Leikkaa munakoisot ja kesäkurpitsat viipaleiksi. Ripottele päälle suolaa ja anna "itkeä" hetki. Kuivaa viipaleet ja paista ne nopeasti kuumalla pannulla.

Valmista kastikkeet. Kirja antaa tomaattikastikkeen tekoon tällaisen ohjeen (huom! näin isoa määrää kastiketta ei tarvitse lasagnea varten).

tomaattikastike:
2 prk kaltattuja luumutomaatteja tai tomaatimurskaa
1 keltasipuli
5 valkosipulinkynttä
1 chilipalko
2 rkl oliiviöljyä
tuoretta basilikaa
suolaa, mustapippuria

Kuullota pilkottuja sipuleita oliiviöljyssä, lisää tomaatit ja hienonnettu chili. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna muhia n. puoli tuntia ja lisää lopuksi pilkottu basilika.

Béchamelkastiketta varten sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja kypsennä hetki. Kaada vähitellen kuumaa maitoa sekaan hyvin sekoittaen. Kastike kypsyy n. 20 minuutissa. Mausta lopuksi suolalla ja valkopippurilla.
Lihavointi
Kauli pastataikinasta ohuita levyjä tai käytä valmiita pastalevyjä (taaskaan ei koko kaupungista löytynyt tuorelasagnelevyjä, joten tyytyminen oli kuiviin ja hieman mauttomimpiin versioihin). Kokoa uunivuokaan kerroksittain pastalevyjä, béchamelkastiketta, tomaattikastiketta, kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Pane muutamaan väliin pilkottua basilikaa ja parmesaania. Jätä viimeiseen kerrokseen pastalevy ja peitä se mozzarellaviipaleilla. Kypsennä lasagnea 180-asteisessa uunissa n. puoli tuntia. Jos käytät kuivattuja pastalevyjä, pidä vuokaa uunissa tunnin ajan.

Paprikapestoa varten halkaise paprikat, poista siemenet ja paahda niitä kuumassa uunissa grillivastuksella, kunnes kuori muuttuu mustaksi. Anna levätä hetki kuori. Soseuta paprikat sileäksi ja jäähdytä. Sekoita tehosekoittimessa paprikasose, parmesaani ja pinjansiemenet. Kaada hiljalleen mukaan oliiviöljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa paprikapestoa lasagnen kanssa.

Kesämansikoita


Kesän paras herkku on tietenkin mansikka ja tuoremansikoiden aikaan pitää joka vuosi tehdä Romanovin mansikoita. Tätä venäläistä mansikkaherkkua on tehty jo lapsuudenkodissani monet vuodet. Älyttömän helppoa ja hyvää!

ROMANOVIN MANSIKAT

5oo g mansikoita
2 rkl sokeria
2 rkl Curacoa/Triple Sec tai muu sitruslikööri
1 appelsiini
kermavaahtoa tai vanilijajäätelöä

Paloittele mansikat. Sekoita sokeri, likööri, appelsiinin mehu ja appelsiinin raastettu kuori. Kaada seos mansikoille ja anna vetäytyä jääkaapissa 2 tuntia. Tarjoa kylmänä kermavaahdon tai jäätelön kanssa.




Mansikoitahan on kiva laittaa myös erilaisiin salaatteihin. Grilliruokien lisukkeeksi käy esimerkiksi mansikka-fetasalaatti. Yksi päivä mansikat löysivät tiensä halloumi-couscoussalaattiin. Tähän salaattiin tuli vain keitettyä couscoussia, kirsikkatomaatteja, vesimelonia, mansikoita, vähän vihreää salaattia ja paistettua halloumia päälle. Kiva kastike syntyi oliiviöljystä, limen mehusta, makeasta chilikastikkeesta ja pippurista.

Kesän helpot kokkailut ja melonijuoma


Kesällä ei aina jaksa kokkailla mitän suurempia ja etenkin lounasaikaan on mukava pyörähtää Torilla kauppahallissa ja hakea pientä purtavaa. Vakipaikkani on Thaimaalainen pikkupuoti, josta saa herkullisia kevätkääryleitä.

Tällä kertaa kevätkääryleet saivat seurakseen raikkaan vesimeloni-inkiväärijuoman Pirkkalehden ohjeesta.

RAIKAS VESIMELONI-INKIVÄÄRIJUOMA

8 annosta

puolikas (n. 1kg) vesimelonia
2 limettiä
1/2 tl tuoretta inkivääriä
1 l sitruunalimsaa
jääpaloja

Poista siemenet vesimelonista tarvittaessa. Kuutioi osa melonista ja soseuta loppu vesimeloni. Purista toisesta limestä mehu (ja viipaloi toinen koristelua varten). Mausta vesimelonisose limellä ja inkiväärillä. Jaa vesimelonipalaset laseihin ja kaada vesimelonisose päälle. Lisää virvoitusjuoma ja jääpalat laseihin juuri ennen tarjoilua. Voit tehdä juoman myös kannuun tai boolimaljaan.


Ja nyt kun puhutaan helpoimmista kesäruuista niin pakko laittaa tämä oma kaaligratiiniohjeeni, joka ei paljoa kokkaustaitoja vaadi, mutta silti hyvää uusien pottujen kaverina.

KUKKAKAALI-PARSAKAALIGRATIINI

kukkakaali
parsakaali
viherpippuri Koskenlaskijaa

Keitä kukka- ja parsakaali suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Laita keitetyt kaalit vuokaan ja viipaloi päälle viherpippuri Koskenlaskijaa maun mukaan, n. 1/2-1 paketti. Laita vuoka hetkeksi mikroon tai uuniin niin, että juusto sulaa. Nauti uusien pottujen kaverina!

Lime-kookosnuudelit

Jokin aika sitten löysin Chocochili-blogista herkullisen kuuloisen lime-kookosnuudeli ohjeen ja helpotin ohjetta entisestään sen mukaan mitä omasta kaapista löytyi. Tulipa testattua ohje sekä tofun että katkarapujen kanssa ja molemmat vaihtoehdot toimi hyvin. Todellista fast foodia!

Lime-kookosnuudelit

nuudeleita

pitkiä vihreitä papuja
öljyä
paketti tofua/pussi katkarapuja
1-2 rkl vihreää currytahnaa
1-2 rkl sweet chili-kastiketta
2 dl kookosmaitoa
suolaa
chilirouhetta
1/2 limen mehu

Keitä papuja muutama minuutti suolalla maustetussa vedessä. Keitä nuudelit ohjeen mukaan. Kuumenna tilkka öljyä ja lisää currytahnaa maun mukaan. Paista kuutioitua tofua currytahnassa tai lisää sulatetut katkaravut. Lisää vielä pavut, chilikastike, kookosmaito ja mausteet ja anna kiehua pari minuuttia (katkaravuista tehtäessä kannattaa lisätä ravut vasta myöhemmin tai välttää pitkään kiehuttamista). Lisää lopuksi keitetyt nuudelit ja limen mehu.


Tympeä kuva, mutta sitäkin herkullisempi. :)



30 kesäkuuta 2009

Grillikasviksia ja mansikkasalaattia


Viime päivien helteet ovat olleet mitä parhainta aikaa grillaamiseen ja koska tällä grillillä eivät lihat tirise niin tälläkin kertaa grilliin päätyi mm. kasvisvartaita ja täytettyjä herkkusieniä. Isot herkkusienet täytän yleensä yksinkertaisesti aura-juustolla ja eikun grilliin. Kasvisvartaisiinhan voi iskeä miltei mitä vaan, omat vakkarini ovat munakoiso, kesäkurpitsa, paprika ja kevätsipulit. Marinaadiksi kelpaa mainiosti oliiviöljyn, balsamikon, sitruunamehun, valkosipulin ja yrttien liitto. Tälläkertaa vartaisiin meni myös uusia perunoita, jotka oli jo valmiiksi keitetty ja näille kaikille parmesaanikastike kirjasta Makunautintoja kasviksista.

Parmesaanikastike

1 pieni valkosipulin kynsi
200g maustamatonta tuorejuustoa/ranskankermaa
2 rkl kylmää vettä
2 tl dijoninsinappia
1-2 sardellia tai 1 rkl kapriksia
1 dl vastaraastettua parmesaania
suolaa, pippuria

Kuori ja hienonna valkosipuli. Yhdistä se kulhossa tuorejuuston, veden, sinapin ja sardellien tai kapristen kanssa. Pyöräytä sauvasekoittimella notkeaksi kastikkeeksi. Hämmennä lopuksi joukkoon parmesaani ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile kasvisvartaiden kanssa.


Grilliruuan rinnalle löytyi Koti ja keittiö-lehden nettisivuilta kesäinen mansikkasalaatti. Laitan tähän sen alkuperäisen ohjeen, tosin itse sovelsin sitä hivenen. Koska kaapista ei löytynyt vaaleaa balsamiviinietikkaa eikä edes kaupasta inkiväärisiirappia, tyydyin korvaamaan nämä paksulla siirappimaisella sitruunamaustetulla balsamikolla. Hyvää tuli niinkin. ;)

Feta-mansikkasalaatti

4-6 annosta

1 prk (200 g) fetajuustoa kuutioina
1 l mansikoita
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
2 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
1 rkl inkiväärisiirappia
3 rkl oliiviöljyä
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
1 ruukku rucolaa
ripaus sormisuolaa
rouhittua mustapippuria

Poista mansikoista kannat ja leikkaa marjat 2-4 osaan. Halkaise kirsikkatomaatit.
Sekoita mansikat ja kirsikkatomaatit. Lisää viinietikka, siirappi ja öljy ja anna maustua hetken. Lisää basilikanlehdet ja rucolat sopiviksi suupaloiksi revittyinä, valutetut fetakuutiot ja loput mausteet salaattiin juuri ennen tarjoilua.


20 kesäkuuta 2009

Juhannuksen kokeilut - ei aina niin onnistuneesti

Juhannus aaton kokkailut oli helppoakin helpommat, tosin jälkkärin kanssa onnistui menemään silti metsään. Palataan siihen myöhemmin, koska itse ruokahan oli mitä herkullisin. Vaikkei sää nyt ollutkaan ihan mitä kesäisin niin kesän kunniaksi piti kuitenkin saada uusia pottuja ja graavilohta. Lohen graavaaminen jäi tälläkertaa kalakaupan henkilökunnalle, mutta uusista potuista tehtiin uusi perunasalaattivariaatio. Ohje oli parsa-peruna-fetasalaatti, mutta kuten joka kesä, parsasesonki loppuu aina yhtä yllättäen ja niinpä nytkin parsat jäivät saamatta. Siitä tulikin sitten papu-peruna-fetasalaatti, mutta myös vihreät pavut olisivat varmasti sopineet tähän parsan korvikkeeksi.

Papu-peruna-fetasalaatti

15-20 (uutta) perunaa
1 paketti isoja valkoisia papuja
150g öljymarinoitua fetaa
1 kevätsipuli varsineen
ruukku rucolaa
isoja kapriksia

1 sitruunan kuori
1/2 sitruunan mehu
3/4 dl oliiviöljyä
3 rkl karkeaa Dijon-sinappia
suolaa, pippuria

Keitä perunat kypsiksi ja anna jäähtyä. Tee kastike, sekoita sitruunan kuori, mehu, öljy, sinappi ja mausteet. Alkuperäisohjeen mukaan myös kaprikset murskataan kastikkeeseen, mutta itse tykkään käyttää isoja kapriksia sellaisenaan. Kastikkeesta tulee aika hapokasta, joten myös vähempi sitruuna riittänee. Kuutioi perunat ja hienonna sipuli. Sekoita kulhossa perunat, huuhdellut pavut, sipulit ja feta ja sekoita kastike joukkoon. Anna vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Lisää lopuksi revitty rucola joukkoon.


Alkuruuaksi söimme äitini tekemää iki-ihanaa liperisoppaa, mutta siihen minulla ei ohjetta olekkaan. Mutta sitten siihen ei niin onnistuneeseen ruokalajiin eli jälkiruokaan. Tarkoituksena oli tehdä pastanjauhantaa -blogista bongattu mojito-juustokakku, joka vaikutti erittäin herkulliselta. Kakkuhan oli varsin helppo ja tarkoitus oli tehdä se ensin alkuperäisohjeen ohjeen mukaisesti pieniin laseihin, mutta lasien puutteessa päädyin tekemään sen vuokaan. Ihan kiva, mutta eipä se jähmettynytkään! Kakku on siis edelleen syömättä, odottaa, että se jollain ihmeellä jähmettyisi ja saisi kakun muodon. Koska kakku oli syömäkelvoton, mutta mojiton-himo vain yltyi, piti tyytyä pelkkiin mojitoihin.

Mojito

sokeria
muutama limen siivu
reilusti minttua
jääpaloja
vaaleaa rommia
kivennäisvettä

Tälläerää meni vapaalla kädellä, koska ohjetta ei ollut. Alkuperäisesti tähän kai tulee ruokosokeria, mutta sekin tuli käytettyä jo kakkuun, joten tavallisella sokerilla mentiin. Nuiji sokeri, limesiivut ja minttu lasissa mielellään puunuijalla (tai puukauhan toisella päällä kuten meillä). Lisää rommi (4 cl / puoli desiä, miten sen nyt haluaa), jääpaloja ja kivenäisvettä. Sekoita, että sokeri sulaa ja nauti!


Tervetuloa limenvihreään keittiöön!


Vihreää ja raikasta, kuten lime. Siihen pyritään... ainakin välillä. Kyllä tässä keittiössä osataan raskaastikkin syödä, mutta lihaa ei syötetä kuin koirille. Kala kyllä tehdään toisinaan, mutta pääpaino taitaa olla kasvisruuissa ja helpoissa sellaisissa. Eniten tässä keittiössä syödään helppoa ja hyvää pastaa, joten luultavasti "muutama" pastareseptikin tänne eksyy.

Maailma ei ehkä kaipaa jälleen uutta ruokablogia, mutta itse kaipaan jonkun, johon saan laitettua ylös uusimmat ja myös ne vanhimmat ja mieluisimmat reseptit. Reseptiarkisto kun paistuu ja paisuu pelkäksi kasaksi paperia, josta on aina reseptit hukassa. Saa täällä toki kommentoida myös muut jotka tänne eksyy, tervetuloa!