20 heinäkuuta 2009

Tapastellaan


Olen pitkään halunnut toteuttaa kattavan tapas-aterian ja tuparit antoivat hyvän syyn tapasillan rakenteluun. Tapaspöydästä löytyi:

patatas bravas
gazpachoa
tomaatti-vuohenjuustosalaattia
sitrusmarinoituja oliiveja

marinoituja herkkusieniä

marinoituja paprikoita
tomaattipestoa ja patonkia

paahdettuja manteleita

manchego-juustoa

hunajamelonia


mojito-juustokakkua


sangriaa




Erinomaisen sangrian resepti löytyi Herne nenässä -blogista. Alkoholiton, mutta vallan samanmakuinen versio tuli rypälemehusta, sitruunalimsasta ja hedelmistä.

SANGRIA

1 l sitruunalimonadia
1 l punaviiniä (kylmää)
sokeria

hedelmiä maun mukaan (esim. appelsiiniä, persikkaa, päärynää ja banaania tai vaikkapa mansikoita)

180 ml terästystä (konjakki, viski t. Martini)


Sekoita viini ja limsa keskenään booliastiaan. Lisää sokeria “heittämällä” lusikalla tai kauhalla (huomaat, että neste ”kuohuu”) ja sekoita samalla hyvin, jotta sokeri liukenee nesteen joukkoon. Kun neste ei enää kuohu sokeria lisätessäsi, älä lisää enempää. (Noin neljä ruokalusikallista.)

Paloittele hedelmät ja lisää ne nesteen sekaan. Lisää n. 180 ml (tai maun tai halutun vahvuuden mukaan) jotakin seuraavista: konjakkia, viskiä, valkoista t. punaista Martinia. - Huomaa, että liika alkoholimäärä voi pilata sangrían maun. Toisaalta liian vähäinen määrä voi jättää sangrían miedoksi ja mauttomaksikin. Laita jäähtymään jääkaappiin. (Jollei ole aikaa jäähdyttää, laita sekaan jääkuutioita.)

Vinkki! Laita sekaan jäädytettyjä appelsiinin viipaleita.

Samaisesta blogista löytyi myös ohje patas bravas con salsa brava. Potut olisivat saaneet olla vieläkin tulisempia, joten tabascoa vain reilusti.

PATATAS BRAVAS

½ kg perunoita

3 - 4 dl tomaattimurskaa (parempi tehdä itse ylikypsistä tomaateista)

½ - 1 rkl etikkaa

tabascoa (maun mukaan)

majoneesia (maun mukaan)

suolaa (maun mukaan)

oliiviöljyä paistamiseen


Kuori ja murskaa ylikypsät tomaatit (poista vihreä kanta ja sitä ympäröivät kovat osat).
Paista tomaattimurskaa jonkin aikaa paistinpannulla. Lisää etikka ja tabasco sekä halutessasi muita mausteita, esim. valkosipulia

Sekoita majoneesi tomaattikastikkeen kanssa TAI tarjoile se erillään. (Jokainen ruokailija voi tällöin itse sekoittaa kastikkeeseen haluamansa määrän majoneesia.) Jäähdytä kastike ennen tarjoilua huoneenlämpöiseksi. Kastikkeen voi tarjoilla myös lämpimänä tai jääkaappikylmänä, mutta ei mielellään ihan tulikuumana.

Pese, kuori ja kuutioi perunat. Paista perunat runsaassa oliiviöljyssä TAI keitä perunat ensin ja ruskista ne keittämisen jälkeen pannulla. (perunat voi tehdä myös uunissa paistamalla, laita tällöin oliiviöljyä perunoiden päälle.

Lisää halutessasi suolaa joko kastikkeeseen tai paistettujen perunoiden päälle.


GAZPACHO-SHOTIT


6 isoa kypsää tomaattia

1 punainen paprika

1 pieni punainen chili

1/2 kurkkua

1 valkosipulin kynsi

1 sipuli (punasipuli)

1 rkl punaviinietikkaa

2 rkl oliiviöljyä

cayennepippuria

1/2 tl suolaa

ripaus sokeria

mustapippuria

(tilkka vettä)


Kuori ja pilko kurkku ja sipulit. Poista paprikasta ja chilistä siemenet ja pilko pienemmiksi. Lohko tomaatit, poista kanta.
Laita kasvikset tehosekoittimeen, kaada joukkoon punaviinietikka ja öljy. Hienonna tasaiseksi. Ohenna keittoa tarvittaessa vedellä. Mausta cayennepippurilla, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Anna olla pari tuntia jääkaapissa, jotta maut voimistuvat. Tarjoa keitto viileänä. Lisäkkeenä voi tarjota tomaatti- ja kurkkukuutioita, hienonnettua sipulia ja krutonkeja.


SITRUSMARINOIDUT OLIIVIT

2 valkosipulinkynttä
1/2 dl oliiviöljyä

1 rkl limettimehua

1 rkl appelsiinimehua

1 tl chilijauhetta tai -hiutaleita

1 tl raastettua limetin kuorta

3 rkl tuoretta oreganoa

1 tl rouhittua mustapippuria

n. 400 g vihreitä oliiveja


Kuori ja hienonna valkosipulit. Sekoita ne öljyyn lime- ja appelsiinimehun kanssa. Mausta chilillä, limen kuorella, mustapippurilla ja oreganolla. Sekoita ja lisää oliivit marinaadiin. Anna maustua viileässä vähintään 4 tuntia (voi tehdä jo edellisenä päivänä).


PAAHDETUT MANTELIT

manteleita (myös esim. pekaanipähkinät sopivat joukkoon)

juoksevaa hunajaa
sitruunan kuorta raastettuna
sormisuolaa

Paahda (kuorettomia) manteleita paistinpannulla, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä. Nosta pannu pois liedeltä ja pursota manteleiden päälle juoksevaa hunajaa. Sirota merisuolaa ja raasta sitruunankuorta manteleiden päälle ja nosta jäähtymään levälleen leivinpaperin päälle.

TOMAATTIPESTO

2 valkosipulinkynttä

100 g aurinkokuivattuja tomaatteja

1/2 dl pinjansiemeniä

1/2 dl parmesaaniraastetta

1/2 dl oliiviöljyä

1/2 dl tuoretta basilikaa

suolaa, pippuria


Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi tehosekoittimessa. Lisää viimeisenä oliiviöljy ohuena nauhana. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa paahdettujen leipien kanssa tai patongin päällä.

Kivoja marinoituja tapaksia/antipastoja löytyy kirjasta Suuri kasvisruoka keittokirja. Tälläerää pöytään pääsivät herkkusienet ja paprikat.

LIMETTI- JA CHILIMARINOIDUT HERKKUSIENET

250g herkkusieniä
1 tl chilihiutaleita
1 rkl raastettua limetinkuorta
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 rkl tuoretta korianterisilppua
1 tl fariinisokeria
2 rkl limettimehua
1/2 dl oliiviöljyä

Sivele nuoria herkkusieniä öljyllä ja paista kypsiksi kuumassa grillissä. Sekoita marinointiainekset. Kääntele sienet limetti- ja chiliseoksessa ja siirrä jääkaappiin tunniksi ennen tarjoilua.

MARINOIDUT JA PAAHDETUT PAPRIKAT

1 suuri punainen paprika
1 suuri keltainen paprika
1 suuri vihreä paprika
2 murskattua valkosipulinkynttä
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl tuoretta basilikasilppua
1/2 dl oliiviöljyä

Grillaa paprikan puolikkaita kunnes kuoreen muodostuu rakkuloita ja se tummuu. Peitä paprikat pyyhkeellä ja anna hieman jäähtyä ennen kuorimista. Leikkaa kuoritut paprikat paksuiksi suikaleiksi. Sekoita marinointiainekset ja lisää ne paprikasuikaleiden joukkoon. Peitä astia ja siirrä jääkaappiin 3 tunniksi. Ota huoneenlämpöön ennen ruokailua. Tarjoa leivän kanssa.


Mojito-juustokakun uusi tuleminen oli tällä erää varsin onnistunut. Tuolla taannoin kyseinen jälkiruoka jäi epäonnistuneiden kokeilujen listalle, mutta pastanjauhajien ystävällisellä avustuksella tämäkin jälkkäri löysi vihdoin oikean rakenteensa ja kyllä kannatti kokeilla uudestaan, herkkua oli. Muista siis: mahdollisimman rasvaiset tuotteet! ;) Ja myös lasiin tekeminen estää katastrofin vaikkei kakku hyytyisikään. Suosittelen kyllä hyydyttämistä yön yli parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

MOJITO-JUUSTOKAKKU

100 g digestive-keksejä
25 g pehmeää (sulatettua) voita

4 limeä
120 g muscovado-sokeria
4 rkl vaaleaa rommia
1 kunnon kourallinen mintunlehtiä
250 g rahkaa
100 g ranskankermaa
250 g mascarponea

Laita kattilaan sokeri ja 5 rkl vettä. Lämmitä, kunnes sokeri on täysin liuennut. Anna hautua pari minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää sitten raastettu kuori ja mehu kolmesta limestä, rommi ja mintunlehdet. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Valmista pohja murentamalla keksit yleiskoneessa. Lisää voi ja sekoita, esimerkiksi juurikin siinä yleiskoneessa. Painele pohja tasaiseksi, tiiviiksi kerrokseksi vuoan pohjalle tai suoraan yksittäisiksi annoksiksi esim. juomalasien pohjille.

Kun minttukeitos on jäähtynyt, siivilöi mintunlehdet pois. Purista kuitenkin maukas mehu niistä tarkoin talteen. Laita liemi suurehkoon kulhoon (jotta jää tilaa vatkata tarmokkaasti) ja kaada perään rahka, ranskankerma ja mascarpone. Vatkaa, kunnes seos on tasaista ja pehmeää.

Kaada minttuliemi-maitotuote -seos tasaiseksi kerrokseksi pohjan/pohjien päälle ja laita kakku/kakut jääkaappiin hyhmettymään vähintään tunniksi (mielellään yön yli). Halutessasi voit koristella kakun vielä ennen tarjoilua limenviipaleilla, mintunlehdillä ja muscovado-sokerimurusilla.

Kasviksia uunissa ja grillissä

Kesä on ihanaa aikaa, kun kotimaiset kasvikset ovat hyviä ja halpoja. Niinpä yksinkertaisiin ja raikkaisiin kasviruokaresepteihin pitää tarttua heti kun eteen tulee. Kalevan ruokatorstaissa oli erittäin yksinkertaisen kuuloinen Tuoksuva paprika-fetavuoka, joka paljastui yllättävän makoisaksi kesäruuaksi. Itseasiassa tähän kun lisäisi vielä oliiveja (mikä varmasti sopii hyvin) niin tämähän on kuin lämmin kreikkalainen salaatti. ;)

TUOKSUVA PAPRIKA-FETAVUOKA eli LÄMMIN KREIKKALAINEN SALAATTI

3 paprikaa

1 kurkku

2-3 tomaattia

2 sipulia (kevätsipulia)

muutama valkosipulin kynsi

oliiviöljyä

pippuria

persiljaa

oreganoa

150 g fetaa (mieluiten öljymarinoitua)


Leikkaa paprikat lohkoiksi, poista kanta ja siemenet. Leikkaa kurkku ja tomaatit isoiksi kuutioiksi. Silppua sipulit ja hienonna valkosipulin kynnet. Sekoita ainekset ja kaada ne öljyllä voideltuun uunivuokaan. Mausta pippurilla ja silputuilla tuoreyrteillä. Lisää fetakuutiot. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 min.


Koska kesällä myös uudet grillausreseptit ovat kovassa huudossa niin kokeiluun pääsi nyt Pirkka-lehden munakoiso-hallouminyytit. Resptistä jäivät kyllä uupumaan niin pizzamausteet kuin tuoreet basilikanlehdetkin, mutta hyvää tuli silti. Munakoiso ja halloumi ovat varsin tuttua tavaraa grillissä ennestäänkin, mutta maukas yhdistelmä yhteen nyyttiin käärittynä.



MUNAKOISO-HALLOUMINYYTIT

12 kpl


2 (n. 600g) munakoisoa
4 valkosipulin kynttä
1 tl pizzamaustetta

mustapippuria

suolaa

1,5 dl oliiviöljyä

1 pkt halloumi-juustoa

2-3 tomaattia

tuoreita basilikanlehtiä

Leikkaa kumminkan munakoison keskiosasta 6 ohutta ja ehjää viipaletta pitkittäin (suolaa ja itketä vaikkei ohjeessa näin sanotakkaan, tämä poistaa kitkeryyttä munakoisoista). Sekoita hienonnetut valkosipulinkynnet, mausteet ja suola oliiviöljyn joukkoon.

Voitele viipaleet kummaltakin puolelta mausteoljyllä ja kuumenna uunissa leivinpaperin päällä 225 asteessa n. 5 min. (Tai kuten me tehtiin, grillaa munakoisot kypsiksi grillissä).

Viipailoi halloumijuusto poikittain 12 viipaleeseen ja viipaloi tomaatit. (Tässä vaiheessa grillasimme itse pikaisesti halloumeita, jotta nekin saivat mukavaa hiiligrillin makua ja toisaalta tällöin munakoisoviipaleita ei tarvitse pitää enää niin pitkään grillissä myöhemmin). Aseta munakoisoviipaleen paksumpaan päähän juustoviipale poikittain. Pane juuston päälle tomaattiviipale ja iso basilikanlehti. Käännä munakoisoviipaleen toinen pää täytteen yli ja kiinnitä päät liotetuilla coctailtikuilla.

Pariloi nyyttejä grillipannulla, muurinpohjapannulla tai grilliritilällä molemmin puolin, kunnes munakoiso saa hieman väriä ja juusto lämpenee ja pehmenee (Jos halloumi ja munakoisot ovat käyneet jo kertaalleen grillissä niin riittää, että lämmittää niitä enää hetken vain toiselta puolen).

Munakoisojen kaveriksi kelpaa ikisuosikki aurajuustotäytteiset herkkusienet ja ehkä vähän raikasta salaattia rinnalle.

06 heinäkuuta 2009

Munakoiso-kesäkurpitsalasagne ja paprikapesto


Tämä herkullinen ohje löytyi kirjasta Passione - intohimona italialainen keittiö. Varsin mainio setti, mutta mieto kesäkurpitsan ja valkokastikkeen maku olisi ehkä kaivannut pientä lisätujausta. Seuraavalla kerralla pitää varmistaa, että tomaattikastikkeessa on riittävästi potkua.

MUNAKOISO-KESÄKURPITSALASAGNE JA PAPRIKAPESTO

lasagne:
2 munakoisoa
2 kesäkurpitsaa
200 g pastataikinaa/lasagnelevyjä
2 dl tomaattikastiketta
2 tuoretta basilikan oksaa
2 dl raastettua parmesaania
2 mozzarellaa

béchamelkastike:
70 g voita
70 g vehnäjauhoja
1l maitoa
suolaa
valkopippuria

paprikapesto:
3 punaista paprikaa
1 rkl parmesaanijuustoa
1 rkl pinjansiemeniä
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Leikkaa munakoisot ja kesäkurpitsat viipaleiksi. Ripottele päälle suolaa ja anna "itkeä" hetki. Kuivaa viipaleet ja paista ne nopeasti kuumalla pannulla.

Valmista kastikkeet. Kirja antaa tomaattikastikkeen tekoon tällaisen ohjeen (huom! näin isoa määrää kastiketta ei tarvitse lasagnea varten).

tomaattikastike:
2 prk kaltattuja luumutomaatteja tai tomaatimurskaa
1 keltasipuli
5 valkosipulinkynttä
1 chilipalko
2 rkl oliiviöljyä
tuoretta basilikaa
suolaa, mustapippuria

Kuullota pilkottuja sipuleita oliiviöljyssä, lisää tomaatit ja hienonnettu chili. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna muhia n. puoli tuntia ja lisää lopuksi pilkottu basilika.

Béchamelkastiketta varten sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja kypsennä hetki. Kaada vähitellen kuumaa maitoa sekaan hyvin sekoittaen. Kastike kypsyy n. 20 minuutissa. Mausta lopuksi suolalla ja valkopippurilla.
Lihavointi
Kauli pastataikinasta ohuita levyjä tai käytä valmiita pastalevyjä (taaskaan ei koko kaupungista löytynyt tuorelasagnelevyjä, joten tyytyminen oli kuiviin ja hieman mauttomimpiin versioihin). Kokoa uunivuokaan kerroksittain pastalevyjä, béchamelkastiketta, tomaattikastiketta, kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Pane muutamaan väliin pilkottua basilikaa ja parmesaania. Jätä viimeiseen kerrokseen pastalevy ja peitä se mozzarellaviipaleilla. Kypsennä lasagnea 180-asteisessa uunissa n. puoli tuntia. Jos käytät kuivattuja pastalevyjä, pidä vuokaa uunissa tunnin ajan.

Paprikapestoa varten halkaise paprikat, poista siemenet ja paahda niitä kuumassa uunissa grillivastuksella, kunnes kuori muuttuu mustaksi. Anna levätä hetki kuori. Soseuta paprikat sileäksi ja jäähdytä. Sekoita tehosekoittimessa paprikasose, parmesaani ja pinjansiemenet. Kaada hiljalleen mukaan oliiviöljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa paprikapestoa lasagnen kanssa.

Kesämansikoita


Kesän paras herkku on tietenkin mansikka ja tuoremansikoiden aikaan pitää joka vuosi tehdä Romanovin mansikoita. Tätä venäläistä mansikkaherkkua on tehty jo lapsuudenkodissani monet vuodet. Älyttömän helppoa ja hyvää!

ROMANOVIN MANSIKAT

5oo g mansikoita
2 rkl sokeria
2 rkl Curacoa/Triple Sec tai muu sitruslikööri
1 appelsiini
kermavaahtoa tai vanilijajäätelöä

Paloittele mansikat. Sekoita sokeri, likööri, appelsiinin mehu ja appelsiinin raastettu kuori. Kaada seos mansikoille ja anna vetäytyä jääkaapissa 2 tuntia. Tarjoa kylmänä kermavaahdon tai jäätelön kanssa.




Mansikoitahan on kiva laittaa myös erilaisiin salaatteihin. Grilliruokien lisukkeeksi käy esimerkiksi mansikka-fetasalaatti. Yksi päivä mansikat löysivät tiensä halloumi-couscoussalaattiin. Tähän salaattiin tuli vain keitettyä couscoussia, kirsikkatomaatteja, vesimelonia, mansikoita, vähän vihreää salaattia ja paistettua halloumia päälle. Kiva kastike syntyi oliiviöljystä, limen mehusta, makeasta chilikastikkeesta ja pippurista.

Kesän helpot kokkailut ja melonijuoma


Kesällä ei aina jaksa kokkailla mitän suurempia ja etenkin lounasaikaan on mukava pyörähtää Torilla kauppahallissa ja hakea pientä purtavaa. Vakipaikkani on Thaimaalainen pikkupuoti, josta saa herkullisia kevätkääryleitä.

Tällä kertaa kevätkääryleet saivat seurakseen raikkaan vesimeloni-inkiväärijuoman Pirkkalehden ohjeesta.

RAIKAS VESIMELONI-INKIVÄÄRIJUOMA

8 annosta

puolikas (n. 1kg) vesimelonia
2 limettiä
1/2 tl tuoretta inkivääriä
1 l sitruunalimsaa
jääpaloja

Poista siemenet vesimelonista tarvittaessa. Kuutioi osa melonista ja soseuta loppu vesimeloni. Purista toisesta limestä mehu (ja viipaloi toinen koristelua varten). Mausta vesimelonisose limellä ja inkiväärillä. Jaa vesimelonipalaset laseihin ja kaada vesimelonisose päälle. Lisää virvoitusjuoma ja jääpalat laseihin juuri ennen tarjoilua. Voit tehdä juoman myös kannuun tai boolimaljaan.


Ja nyt kun puhutaan helpoimmista kesäruuista niin pakko laittaa tämä oma kaaligratiiniohjeeni, joka ei paljoa kokkaustaitoja vaadi, mutta silti hyvää uusien pottujen kaverina.

KUKKAKAALI-PARSAKAALIGRATIINI

kukkakaali
parsakaali
viherpippuri Koskenlaskijaa

Keitä kukka- ja parsakaali suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Laita keitetyt kaalit vuokaan ja viipaloi päälle viherpippuri Koskenlaskijaa maun mukaan, n. 1/2-1 paketti. Laita vuoka hetkeksi mikroon tai uuniin niin, että juusto sulaa. Nauti uusien pottujen kaverina!

Lime-kookosnuudelit

Jokin aika sitten löysin Chocochili-blogista herkullisen kuuloisen lime-kookosnuudeli ohjeen ja helpotin ohjetta entisestään sen mukaan mitä omasta kaapista löytyi. Tulipa testattua ohje sekä tofun että katkarapujen kanssa ja molemmat vaihtoehdot toimi hyvin. Todellista fast foodia!

Lime-kookosnuudelit

nuudeleita

pitkiä vihreitä papuja
öljyä
paketti tofua/pussi katkarapuja
1-2 rkl vihreää currytahnaa
1-2 rkl sweet chili-kastiketta
2 dl kookosmaitoa
suolaa
chilirouhetta
1/2 limen mehu

Keitä papuja muutama minuutti suolalla maustetussa vedessä. Keitä nuudelit ohjeen mukaan. Kuumenna tilkka öljyä ja lisää currytahnaa maun mukaan. Paista kuutioitua tofua currytahnassa tai lisää sulatetut katkaravut. Lisää vielä pavut, chilikastike, kookosmaito ja mausteet ja anna kiehua pari minuuttia (katkaravuista tehtäessä kannattaa lisätä ravut vasta myöhemmin tai välttää pitkään kiehuttamista). Lisää lopuksi keitetyt nuudelit ja limen mehu.


Tympeä kuva, mutta sitäkin herkullisempi. :)