25 elokuuta 2011

Astetta paremmat kesäkasvikset


Mitä tulee kuluneesta ruokakesästä mieleen? Uudet perunat ja uusi kaasugrilli. Vanha hiilipallogrillimme sai tehdä tilaa tälle hienolle uudelle kaasugrillille muuton yhteydessä. Kovin montaa kertaa emme tosin ole ehtineet grilliä testailla, mutta hyväksi on ehditty todeta. Vihdoinkin grilli, johon mahtuu kunnolla kasviksia ja kypsennyskin on vähän helpommin kontrolloitavissa. Tai näin ainakin voi todeta grillimestarin tuotoksista. :)

Yksi kesän parhaimmista kasvislisukkeista syntyykin grillillä. Tosin tässä ruuassa ei voi tarpeeksi korostaa yrttien merkitystä. Pieni pyörähdys mummolan yrttipenkissä saa tämän ruuan aivan uusiin makuihin ja saa toivomaan, että itsessäkin asuisi pieni viherpeukalo, jotta voisi kasvattaa edes murto-osaa kaikista niistä ihanista yrteistä. Ohje on alunperin vuosia vanhasta Glorian ruoka-lehdestä.


GRILLATTUJA KASVIKSIA JA COUSCOUSIA
6-8 annosta

800 g kasviksia (esim. kesäkurpitsaa, munakoisoa, paprikaa)
öljyä
4 dl vettä
1 rkl kasvisfondia tai 1/2 kasvisliemikuutio
4 dl couscousia (täysjyvä)
1 rkl voita
4 dl tuoreita yrttejä (esim. timjamia, basilikaa, sitruunamelissaa, minttua, salviaa)

kastike:
1 sitruunan mehu
3 dl oliiviöljyä
1 1/2 dl valkoviinietikkaa
6 valkosipulinkynttä
3 1/2 tl merisuolaa
mustapippuria

Kiehauta vesi ja kasvisfondi kattilassa, nosta liedeltä ja lisää couscous. Anna hautua kannen alla ohjeen mukaan (n. 6 min). Lisää voi. 

Sekoita kastikkeeseen sitruunanmehu, oliiviöljy, viinietikka. Lisää hienonnetut valkosipulit ja mausta suolalla ja pippurilla.

Puhdista ja paloittele kasvikset. Sivele pintaan öljyä. Grillaa kasviksia kunnes ne ovat lähes kypsiä ja saaneet väriä.

Yhdistä couscous, kasvikset, hienoksi silputut yrtit ja kastike.


Kesän perunaherkku löytyy lempikirjastani Makunautintoja kasviksista. Tähän perunasalaattiin voisi laittaa mitä vain, mutta kesän parhaat uudet perunat on se a ja o.


VIHREÄ ARTISOKKA-PERUNASALAATTI
4 annosta


500 g uusia perunoita
150 g vahapapuja
5-6 maa-artisokansydäntä
1 omena
(2 kesäporkkanaa)
1 pieni punasipuli tai kesäsipuli
2 dl valkoisia tölkkipapuja keitettynä
2 rkl kapriksia
(3 rkl saksanpähkinää)
1 dl tuoreyrttejä esim. timjamia, persiljaa
sormisuolaa, valkopippuria


sinappikastike:
1 1/2 rkl karkeaa dijonsinappia
1 tl juoksevaa hunajaa
2 rkl omenasiiderietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
2 rkl kylmää vettä
1 dl kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä


Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi suolalla (ja tillillä) maustetussa vedessä. Anna perunoiden jäähtyä.


Puhdista vahapavut ja kaada ne kiehuvaan veteen. Ryöppää pari minuuttia ja huuhdo kylmällä vedellä.


Lohko artisokat (tai voit käyttää valmiiksi marinoituja artisokanlohkoja). Lohko myös omena ja porkkanat. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kasvikset suurella vadilla ja lisää keitetyt tölkkipavut, kaprikset, pähkinät, yritit sekä suola ja pippuri. Kääntele ainekset sekaisin.


Mittaa kulhoon sinappi, hunaja, siiderietikka ja kylmä vesi. Lisää öljy tipoittain, koko ajan vatkaten, kunnes kastike sakenee. Mausta suolalla ja pippurilla. Valele kastiketta salaatille. Tarjoile tuoreen leivän kanssa.

Sitruunaa ja yrttejä


Sitruunat ja yrtit antavat ihanaa raikkautta ruokaan ja itselleni ne ovat etenkin sellaista kevätruokaa.  Huhtikuun KevytKokki-lehdessä oli paljon yrttisiä ohjeita ja nämä kolme ovat sieltä. Keveytensä puolesta nämä ovat myös melkoista terveysruokaa ja jälkiruuatkin ovat keveitä ja raikkaita. Yrttipeston ohje oli tosin mielestäni aika alimitoitettu ollakseen neljän hengen annos, joten itse laitoin ihan reilulla kädellä lisää pinjansiemeniä, oliiviöljyä ja sitruunamehua. Pastaakin kun tuli tehtyä kuitenkin se 500g ohjeen 250g sijasta. Sille ohjeelle en siis osaa antaa todellista kalorimäärää, koska lisäsin etenkin öljyä. Mutta vaikka öljy tuokin paljon lisää kaloreita niin se on sitä hyvää rasvaa, jota ei pidä vältellä kalorien pelossa. :)

SITRUUNAINEN YRTTIPESTO

1-3 valkosipulinkynttä
2 dl hienonnettuja yrttejä, esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja ruohosipulia
2 rkl pinjansiemeniä (tai reilusti enemmän)
4 rkl kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä (tätäkin voi laittaa reilummin)
2 rkl sitruunamehua (voi lisätä maun mukaan)
(3 rkl vettä tai kasvislientä)
suolaa, mustapippuria

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja hienonna karkeahkoksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa vettä tai sitruunamehua (tai öljyä). Toinen vaihtoehto on laittaa kaikki paitsi öljy tehosekoittimeen, sekoittaa ja lisätä öljyä nauhana niin kauan, että pesto on rakenteeltaan sopivaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoile pastan kanssa ja ripottele päälle parmesaania.


 SITRUUNA-BASILIKASORBETTI
4 annosta, Yhdessä annoksessa 210 kcal


2 1/2 dl vettä
2 dl sokeria
3 dl sitruunamehua
2 valkuaista
1 rkl juoksevaa hunajaa
3/4 dl hienonnettua basilikaa


Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon sitruunamehu. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää joukkoon hunaja ja nosta pakastimeen tunniksi.


Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto varovasti viilenneeseen sokeriliemeen basilikan kanssa.


Kaada seos suorakaiteen muotoiseen vuokaan (vetoisuus n. 1l) Nosta pakastimeen ja anna jäätyä n. 3 tuntia. Ota vuoka pois pakastimesta, sekoita voimakkaasti ja laita takaisin pakastimeen vähintään 3 tunniksi.


AVOKADO-MARENKISEMIFREDDO
6 annosta, yhdessä annoksessa 220 kcal


3 kananmunaa
1/2 dl tomusokeria
1 1/2 dl kevytvispiä (rasvaa 23%)
1 kypsä avokado
1/2 dl sitruunanmehua
1 (luomu)sitruunan hienoksi raastettu kuori
1 ruukku tuoretta minttua
1 dl murennettuja marenkeja


Erottele munankeltuaiset ja -valkuaiset toisistaan. Vatkaa sähkövatkaimella keltuaiset ja tomusokeri kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa kevytvispi toisessa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaimia ei tarvitse pestä välillä.


Pese ja kuivaa vatkaimet. Vatkaa valkuaiset kulhossa kovaksi vaahdoksi.


Halkaise avokado ja poista kivi. Koverra avokadon malto kulhoon ja soseuta se sitruunamehun kanssa sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Mausta avokado sitruunankuorella ja hienoksi silputulla mintulla.


Yhdistä keltuais-sokerivaahto, vatkattu kevytvispi ja avokadosose. Nostele semifreddomassaan lopuksi valkuaisvaahto ja marenkimuru. Sekoita varovasti, jotta vaahdot säilyttävät kuohkeutensa.


Vuoraa pitkänomainen vuoka (tilavuus n. 1l) muovikelmulla, silikonivuokaa ei tarvitse vuorata. Kaada semifreddoseos vuokaan ja peitä foliolla. Nosta pakastimeen ja anna jäätyä 4-5 tuntia. Semifreddo saa jäädä puolipehmeäksi. Semifreddon voi valmistaa myös etukäteen, mutta jos se ehtii jäätyä kokonaan niin ota se 45-30 min ennen tarjoilua jääkaappiin pehmenemään.


(Tästä ei harmillisesti tullut napattua mitään kuvaa, mutta ihana vihreä ja yllätyksellinen jälkiruoka, jota pitää tehdä toistekkin)

Marjaisa kuningatar-kakku sekä ihana kookos-raparperipaistos


Elokuiset terveiset!
Viime kerrasta onkin vierähtänyt hyvin pitkä aika ja reseptejä ja kuvia on kertynyt melkoinen määrä. Jospa sitä siis jonkun herkullisen reseptin laittaisi tännekkin talteen.

Toukokuussa tein kummipojan 10-vuotissynttäreille tämän Kinuskikissan blogista saadun kuningatar-kakun. Kakku oli ihan todella hyvää, mutta tuon liivatteettomuuden vuoksi rakenne jäi ainakin omassa versiossani vähän turhan löysäksi. Eli samaisen kakun voisin tehdä seuraavalla kerralla liivatteen kanssa, toki sitten muitakin aineksia pitäisi muuttaa. No mutta löysää tai ei, kyllä tämä kakku hävisi äkkiä parempiin suihin.

Liivatteeton kuningatar-kakku

Pohja:
350 g dominokeksejä mansikkatäytteellä
100 g margariinia

Täyte:
3 dl kuohukermaa
1 ½ dl Multi-hyytelösokeria
2 prk (á 200 g) kuningatar-rahkaa (Valio)

Pinnalle:
200 g mustikoita
50 g vadelmia
1 dl Multi-hyytelösokeria
1 dl vettä

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa dominot täytteineen tehosekoittimessa tai kaulimella. Sulata margariini kattilassa ja lisää joukkoon dominomurska. Painele muruseos vuoan pohjalle ja n. 5 cm matkalta reunoille.

Vatkaa 2 dl kuohukermaa vaahdoksi.

Mittaa hyytelösokeri ja loput (1 dl) kuohukermasta kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä n. 2 minuuttia.

Sekoita kermahyytelö rahkan joukkoon. Yhdistä rahkaseos ja kermavaahto keskenään.
Kaada täyte vuokaan. Anna kakun seistä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Kaada marjat kakun päälle. Mittaa hyytelösokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lusikoi kiille marjojen päälle.


Toinen kesäinen jälkkäriohje tulee Viini-lehdestä. Tämä mahdottoman helppo paistos yhdistää hurmaavan raparperin ja kookoksen. Empäs nyt turhaan ala edes naputtelemaan tuota ohjetta uusiksi, toivottavasti ohje näkyy kuvassa.